Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
EU

Upp till bevis först, Montenegro

EU har det lite knepigt just nu.

Men i femtio år var unionen en framgångssaga. Fred och välstånd byggdes med hjälp av unionens mjuka makt: alla länder i Europa skulle få vara med om de ville och om de uppfyllde ekonomiska och demokratiska kriterier.

Snacka om morot.

Forna östdiktaturer har blivit demokratier som fyller kriterierna med råge.

Fast så finns det undantag, länder som fått gå med trots att de inte lycktas rå på korruption, kriminalitet och kränkningar av mänskliga rättigheter. Bulgarien och Rumänien är sådana sorgliga undantag. De kom  med för tidigt och när de väl är med i klubben står EU mjukmaktlöst.

Montenegro står nu i väntrummet och trampar och idag kan landet få löfte om att inleda medlemskapsförhandlingar. Men Sverige, som normalt är starkt för ett utvidgat EU, är den här gången ett av de allra mest skeptiska länderna, rapporterar Ekot.

”För Montenegro finns en ju en hel del frågetecken”, säger utrikesminister Carl Bildt (M) och pekar på brottslighet, kriminalitet och ”den typen av saker”.

Lysande. Utmärkt att någon – Frankrike och Sverige i detta fall – bryr sig om vad EU finns till för också i dessa dagar då unionen kämpar för sin överlevnad.

——

Under tisdagens möte beslöts att  Montenegro går vidare som kandidatland – men på svensk begäran kommer polismyndigheten Europol att granska vad landet hittills gjort för att ta itu med organiserad brottslighet. Först när den rapporten är klar kan konkreta förhandlingar starta.

 

Gå till toppen