Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skånskt vapen görs om efter lång strid

Kronan blev ett klavertramp. Så nu gör länsstyrelsen i Skåne om sin logotype.

Statsheraldikern jublar när kronan halvvägs bakom Skånes vapen flyttas upp på toppen.

– Äntligen kan en inte så lyckad variant förbättras, säger Henrik Klackenberg, statsheraldiker som håller ett vakande öga på rikets vapen och sköldar.
När Skåne blev ett län 1997 tillverkades ett nytt skånskt länsvapen. Det gjordes utifrån den grip som funnits i olika skånska vapen sedan 1400-talet och följde alla traditioner.
Men när länsstyrelsens egen logotype skulle konstrueras utifrån länsvap net hände något.
Den krona som statliga myndigheter normalt har högst upp i sina logotyper stiliserades och placerades delvis bakom vapnet.
Den annorlunda placeringen gav smak av ett nytt, framåt län, enligt dåvarande landshövdingen Bengt Holgersson när logotypen presenterades.
– Misslyckat, säger statsheraldiker Henrik Klackenberg i dag, vilket även hans företrädare tyckte då.
– Jag har hört sådant designsnack förr och gör det ofta. Men kronan stämmer varken överens med god sed eller god heraldik.
Enligt honom var även det skånska vapnets upphovsmän, de nu avlidna skåningarna Christer Bökwall och Jan Raneke, upprörda över kronans placering, gjord av en inhyrd art director.
Men statsheraldikern kan bara ge råd i en sådan fråga. När det gäller själva vapnen har myndigheten en annan tyngd.
Nu har länsstyrelsen bestämt att hela myndighetens grafiska profil ska justeras. Efter drygt femton år behöver den fräschas upp, och då ska även den kontroversiella kronan ses över, intygar länsstyrelsens kommunikationschef Ann-Nina Finne.
Statsheraldikern Henrik Klackenberg är mycket nöjd med att kronan nu verkar komma på sin rätta plats. Han är enligt egen utsago luttrad när det gäller mindre lämpliga nya logotyper.
Just nu är han till exempel inblandad i en hetsig diskussion med Region Dalarna som vill stoppa in dalahästar i alla kommunvapen i regionen.
– Vi har hundratals kommuner och myndigheter. Alltid är det någon som har fått en ny informationschef som vill utmärka sig.
Gå till toppen