Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Facebook verktyg för liga

Ligan försökte föra ut nära nio miljoner från kapade bankkonton.

Först i sista stund stoppades överföringarna till en bank i Jordanien.

På onsdagen åtalades den misstänkte ledaren bakom bedrägerikuppen som drabbade Sparbanken Öresund och som nådde sin kulmen förra sommaren.
Det är en omfattande utredning som kammaråklagare Bo Albrektsson nu låter rätten pröva. I över ett år har Malmöpolisen grävt för att hitta spår till huvudmannen, en 28-årig svensk baserad i London.
Enligt misstankarna skickade han, eller någon medhjälpare till honom, ut trojanska hästar till en rad kunder hos Sparbanken Öresund. Därefter länsades kundernas konton på pengar – sammanlagt tre miljoner.
– Allt tyder på att viruset spreds via Facebook, säger Bo Albrektsson.
Det är andra gången som han åtalar i anslutning till härvan. I vintras ställdes ett tiotal inför rätta för delaktighet i samma bedrägeri. Merparten av de åtalade är målvakter, personer som mot mindre ersättningar lånat ut sina konton till ligaledarna.
– [28-åringen] har mottagit flera jätteposter, säger Bo Albrektsson.
Ingen som drabbats tycks ha varit skyddad i ligans jakt på pengar. Till och med några av bankens egna anställda finns bland de drabbade.
– Förmodligen har ligan bombat ut viruset till många personer och först därefter sett vilka som är bankkunder, tror Albrektsson.
Gå till toppen