Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Forskare varnar för köttdieter

En proteinrik kost med lite kolhydrater ökar risken för hjärtsjukdom och stroke. Det konstaterar forskare vid Karolinska institutet och Harvarduniversitetet i USA i en studie som publiceras i British Medical Journal.
– Den som vill gå ner i vikt bör inte okritiskt kasta sig över modedieter som Atkins och LCHF och stirra sig blind på kortsiktiga viktresultat, säger Hans-Olov Adami, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet, till Dagens Nyheter.
Tillsammans med kollegor i både Sverige och USA har han följt 43 000 kvinnor i Uppsalaregionen i 16 år i en av de största vetenskapliga undersökningarna hittills av lågkolhydratdieters långsiktiga effekter.
Under tiden drabbades 1 270 av kvinnorna av hjärtinfarkt eller stroke. Risken att insjukna ökade i takt med att de höll igen på kolhydrater och åt mer protein.
– Hjärtsjukdomarna ökar med nästan en tredjedel, säger Hans-Olov Adami.
Enligt Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet, är detta den senaste i raden av studier som visar på risken med att utesluta kolhydrater till förmån för protein, framför allt om dessa kommer från rött kött eller charkuterivaror. Kopplingen till både cancer och stroke är tydlig, säger hon.
– Det finns flera studier som visar det. Sedan 2007 har World Cancer Foundation rekommendationer om att man ska äta högst 500 gram rött kött i veckan.
Att dra ner på mängden kolhydrater, som finns i pasta, potatis och ris, är inte farligt i sig. Däremot bör de inte ersättas med mer rött kött.
– I stället bör man äta fisk eller vitt kött, som kyckling, eller vissa grönsaker som innehåller mycket protein. Det viktiga är att kosten är balanserad.
Gå till toppen