Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Ljuvt minne av Jugoslavien

Med ett rejält mått nostalgi tar sig konstnärer och regissörer över hela ex-Jugoslavien an sitt forna hemland.

2012 är Jugoslavien trendigt igen. Tillräckligt lång tid har gått sedan sönderfallet – nu är det tillåtet att sakna det som en gång var.

Radovan Kupres: – Det var en bra miljö att utveckla sin personlighet i. Det var tryggt, men kanske lärde vi oss också att vara kuvade.
Katarina Zivanovic, direktör för Museet över Jugoslaviens historia: – Jag är glad att jag fick växa upp med privilegier som gratis utbildning, möjlighet att hålla på med sport, spela piano. Jag tänker på det mer som ett kulturellt än ett geografiskt eller administrativt begrepp. Nu funderar jag mest på hur erfarenheten av Jugoslavien kan användas för den framtid vi vill skapa.
Ljudmila Stratimirovic, kreativ chef på kulturcentret Grad: – Det känns konstigt nu när jag förklarar för mina barn att jag föddes i ett annat land. Jag tycker om att det var ett stort och vackert land. Men mitt minne är att jag var rädd för att säga fel saker hela tiden, för mina föräldrar var inte kommunister.

Jugoslavien

Existerade som kungarike 1918–1945 och som federation 1945–1992. De sista resterna existerade fram till 2006 – men det är perioden 1945–1992 som vanligen kallas Jugoslavien (förkortat SFRI).
Landet styrdes mellan 1945 och 1980 av generalen Josip Broz Tito, som en socialistisk enpartistat, dock utan att vara allierad med Sovjetunionen. Jugoslavien hade under en period Europas tredje starkaste armé.
Gå till toppen