Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rymdkriget går som en dans

På bara två veckor har 26 barn skapat en alldeles egen musikal.
I kväll, fredag, har ”Fotbollskriget” premiär.

Final. Rebecca Froborg, Amanda Borggren, Saga Folkesson och Kajsa Metz övar för fullt på musikalens finalnummer. Tillsammans med 22 andra barn i åldrarna 9–13 år har de i två veckor jobbat intensivit för att skriva och öva in ”Fotbollskriget”, som har premiär i kväll.Bild: Henrik Rosenqvist
För två veckor sedan var pappret blankt. Men efter många idéer och mycket fantasi växte musikalen snabbt fram. Barnen fann inspiration i stundande fotbolls-EM, fast i ”Fotbollskriget” är det ett universummästerskap som spelas. Alla planeter möts i turneringen där nybörjaren och uppstickaren Jorden oväntat tar guldmedalj. Jordens vinst och kärlek mellan två personer från olika planeter resulterar i krig. Därefter är det fokus på krigs- och konflikthantering.
Det är 13-åriga Emelie Svensson som entusiastiskt berättar om handlingen.
– Jag har gått på teater sedan jag var sex år och jag älskar att sjunga och dansa. På teatern spelar vi historier som redan finns, men här skriver vi allt själva, tillägger hon.
Det är den ideella organisationen Lovewell som anordnar musikallägret. Enligt organisationen, som grundades i USA, handlar deras arbetsmetod om att ge barn och ungdomar en röst för att ta sig uttryck i teater, dans, musik och sång.
Det är fjärde året som Lovewell håller juniorläger i Lomma. I år med 26 deltagare i åldrarna 9–13.
– Jag har jätteroligt. Det är så härligt och alla är verkligen vänner och har jättekul tillsammans, säger Emelie Svensson som har varit med varje år Lovewell varit i Lomma.
En ny deltagare för i år är Alexander Tegnvallius Boklund, nio år.
– Mina systrar har varit med förut och jag tyckte det såg kul ut och ville också vara med.
Han tycker det är roligt att ha fått vara med och skriva musikalen och bidrog själv med tydliga idéer under skapandeprocessen.
Nina Björk är regissör och ansvarig ledare för lägret som hålls i samarbete med Kultur och fritid i Lomma kommun samt Kulturskolan.
– När någon får en idé märker man hur hela gruppen tänder på det. Det är en positiv skaparglädje och barnen peppar varandra, säger hon.
Förutom den kreativa biten hittar gruppen också på andra aktiviteter tillsammans.
– Många utvecklas, inte bara inom konsten utan också i personligheten. Det är härligt att se vad det här betyder för dem. De får vänner för livet, säger Nina Björk.
Efter två intensiva veckor är det dags för premiär. I kväll ställer sig skådespelarna på scenen i Pilängsskolans aula och i morgon har de ytterligare en föreställning.
foto: henrik rosenqvist
Gå till toppen