Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunen vinner elever

För första gången på tjugo år tappar friskolorna mark mot de kommunala gymnasieskolorna i Malmö.

– Granskningarna av friskolorna i pressen kan säkert ha bidragit, säger antagningschefen Ann-Sofie Nordh.

Friskolorna har de senaste åren vunnit allt mer mark gentemot de kommunala skolorna. En trend som hållit i sig ända sedan friskolereformen 1992. Så sent som föregående läsår valde 37 procent av eleverna i Malmö en friskola. Men nu ser det ut att vända.
I senaste ansökningsrundan tappar friskolorna 307 elever jämfört med året innan. De kommunala skolorna ökar med 19 elever, trots att det totala antalet sökande minskat med 288 elever.
Överetablering är ett skäl till att flera friskolor har uppenbara problem med rekryteringen av nya elever. Förra året la MoveIT-gymnasiet ner. I år avvecklas Malmö Tekniska gymnasium. Dessutom tar varken Klara nya gymnasium eller Mikael Elias teoretiska gymnasium emot några nya elever till hösten.
Därutöver har ytterligare femton enskilda program på andra skolor skrotats hittills i år.
– Det är en ganska naturlig utveckling, som började redan förra året. Elevminskning och överutbud av platser blir till slut kännbart för mindre enheter, säger antagningschefen Ann-Sofie Nordh.
Enligt henne finns det idag 750 fler platser än det finns sökande till. Elever som fått besked om att deras utbildningar skrotas kan dock söka om utan att det räknas som en sen ansökan.
– Det är ju ett svårt nog val ändå och att tvingas tänka om på bara några dagar är jobbigt. Skulle de få besked om en nedläggningen när antagningen är klar hamnar de på reservlistan. Vi kan ju inte lyfta bort de som redan kommit in, säger Ann-Sofie Nordh.
Osäkerheten på skolmarknaden gynnar de kommunala skolorna, tror skolkommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S):
– Jag tror att det skapas en oro bland sökande och att många kanske känner att kommunen står för en annan stabilitet, säger hon.
Utbildningsdirektören Matz Nilsson håller med men tror också att avslöjanden om friskolor som gör stora vinstuttag kan ha spelat roll.
– Den nationella debatten om vinster och annat har säkert spelat roll. Sedan är det tyvärr så att en del elever inte kan fullfölja sina utbildningar. När det blir så turbulenta förhållanden kanske många ser att de kommunala skolorna är mer stabila. Detta är en trend vi också ser i Stockholm och Göteborg.
Gå till toppen