Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: Felaktig koppling mellan invandring och brottslighet

Otroligt mycket positivt händer i Malmö som Sverigedemokraterna aldrig talar om, skriver företrädare för fem ungdomsförbunds Skånedistrikt.

Jimmie Åkesson och Magnus Olsson skriver i en replik (Aktuella frågor 28.6) om hur Malmös invandrartäta områden utvecklats till parallella rättsordningar där brottsligheten härjar fritt. Vi från Grön ungdom, Liberala ungdomsförbundet, Moderata ungdomsförbundet, Centerpartiets ungdomsförbund och Kristdemokraternas ungdomsförbund delar inte denna bild av Malmös brottslighet, där invandrare underförstått utpekas som syndabockar.
Åkessons och Olssons främsta argument är att Sydsvenska handelskammarens rapport om brottslighet i Malmö är partisk och undermålig. Rapporten bygger på statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, som arbetar på uppdrag av Sveriges regering och producerar landets officiella kriminalstatistik.
Brottsstatistik från Brå visar att urbanisering, inte invandring, är anledningen till att våld och brottslighet är vanligare i vissa områden än andra. Kriminaliteten i Sverige är starkt geografiskt koncentrerad till platser där många människor bor och rör sig. Som en naturlig konsekvens av detta har Malmö, liksom Göteborg och Stockholm, stadsdelar och områden med förhållandevis hög brottslighet.
Åkesson och Olsson skriver att Malmö är den stad i Sverige där flest medborgare känner otrygghet när de är utomhus en sen kväll.
Enligt vad Malmöpolisen meddelade vid en presskonferens i förra veckan, den 28 juni, visar den senaste statistiken att risken att utsättas för våld i offentlig miljö i Malmö har minskat med 35 procent sedan 2010. Dessutom tyder mycket på att Malmös brottsfrekvenser är på väg att sjunka ytterligare.
Otroligt mycket positivt händer i Malmö, som Sverigedemokraterna aldrig talar om.
Miljö och kultur är två områden där Malmö har många lyckade projekt och profilerar sig som föregångare.
År 2010 rankades Malmö som Sveriges fjärde starkaste kommunala varumärke och år 2011 slog staden nytt turistrekord med över 7 miljoner besökare. Hemligheten ligger i alla de eldsjälar som leder staden mot att bli en av Sveriges främsta städer för innovation och entreprenörskap.
I sin replik kritiserar Åkesson och Olsson jämförelsen mellan Östermalm och Rosengård. De menar att den är att blanda äpplen med päron eftersom Östermalm har mer omfattande uteliv. Men även om man jämför Malmö och Stockholm har Malmö betydligt färre anmälda brott.
Till skillnad från Åkesson och Olsson inser vi att en av nycklarna till att minska våldet i Malmö är att lyssna på det forskningen och eldsjälarna visar, och inte försöka förvrida fakta och statistik för att måla upp en felaktig, främlingsfientlig bild av vår älskade stad.
Kitty Ehn, språkrör Grön ungdom Syd
Noria Manouchi, ordförande Muf Malmö
Anton Grahm, ordförande Luf Skåne
Jonny Cato Hansson, ordförande Cuf Skåne
Alex Harrison, ordförande KDU Skåne
Gå till toppen