Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lycklig Agiza får komma hem

Drygt tio år efter det svenska justitiemordet får egyptiern Ahmed Agiza full upprättelse.

Nu välkomnas han till landet som kastade honom i gapet på agenter från USA.

– Jag är så lycklig Jag är så lycklig att jag kan återvända till min familj, säger han.

Ahmed Agiza får full upprättelse.arkivFoto: scanpixBild: scanpix
Migrationsverket har beslutat att ge honom permanent uppehållstillstånd.
I Sverige väntar sex barn och hustrun Hanan Attia som talade med maken i Kairo flera gånger under dagen. Familjens lycka är svår att beskriva.
– Jag hittar inte orden, men det är en jättehärligt känsla, säger hon.
Svensk polis grep Agiza och överlämnade honom, samt Mohammad Alzery, till CIA-agenter på Bromma flygplats den 18 december 2001. Samma kväll flögs de terrormisstänkta männen till Kairo efter att ha blivit drogade, försedda med huvor, blöjor och bojor.
Där väntade tortyr och fängelse. Först i augusti förra året slapp han ut.
Agiza fick avslag av regeringen 2009 men återkom med en ansökan om uppehållstillstånd i fjol. Säpo har sedan dess utrett hans ärende och även träffat honom i Egypten. I måndags kom Säpos yttrande och Migrationsverket kunde fatta ett positivt beslut.
Att regeringen och Migrationsverket kom fram till olika slutsatser förklarar Ribbenvik med att man haft olika beslutsunderlag – i klartext Säpos bedömning. Uppenbarligen anser Säpo att Agiza inte utgör något hot mot Sverige.
Om några veckor kommer hans familj till Kairo. Tillsammans reser de tillbaka till Sverige.
– Det har varit tio mycket svåra år för mig och min familj. Barnen har ju vuxit upp utan mig, men jag hoppas att vi kan bli en lycklig familj.
I går firade han med sin 80-åriga mamma.
– Jag tänker laga något gott åt henne. Jag ska nog ordna en kaka också.
Gå till toppen