Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Hans alster finns i många hem

Konstnär Nils-Erik Berglund, Dösjebro, har avlidit vid en ålder av 89 år. Hans närmaste är barn, barnbarn och barnbarnsbarn.
Nils var född och uppvuxen i Landskrona, där han redan under skoltiden gick kurser i både teckning och målning.
Under sitt yrkessamma liv jobbade han på bland annat Järnkonst i Landskrona och Lindahls Mekaniska i Asmundtorp. Dock satte en arbetsskada punkt för karriären som slipare och plåtslagare redan vid 47 års ålder.
Tillsammans med hustrun Gunnel byggde han tidigt hus i Häljarp, där de tillsammans med sina tre söner Jan, Paul-Göran och Olle bodde under många år.
Efter att sönerna flugit ut, flyttade Gunnel och Nils under en kortare period tillbaka till Landskrona, men de saknade livet på landet. Flyttlasset gick till en marklägenhet i Dösjebro och det var här (i redskapsboden) Nils återupptog sin konstnärliga ådra.
Det blev många utställningar i Sverige under årens lopp, och framför allt uppskattades Nils djur- och naturmotiv som exponerades på mässor och jaktliga evenemang i både England och Tyskland. Ett nära samarbete med Svenska Jägarförbundet under 80–90-talen gjorde också att Nils alster idag hänger i många svenska hem.
Under Nils sista år avlöste sjukdomarna varandra, men den stora humorn gjorde att han spred glädje kring sig, in i sista stund.
Gå till toppen