Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Esbjörnsson har fortsatt förtroende

"Jag hade hissat flaggan om Borg och Reinfeldt blev mördade". En av flera hotfulla kommentarer från Ronny Esbjörnsson i Hörbys kommunfullmäktige. Men förmodligen kommer han sitta kvar - i brist på ersättare. 

Det hela uppdagades i veckan av den antirasistiska sajten Interasistmen.se och tidskriften Expo, som hittat kontot där politikern uttalat ett direkt dödshot mot Tobias Billström.
Partiledningen har inte uttalat sig i frågan ännu, men Esbjörnsson har förklarat sina inlägg till Nyheter 24.
– Jag blir så frustrerad när regeringen trycker ner vanliga svenskar, jag blir helt vansinnig. De tänker inte på de sjuka och på pensionärerna, politiken är bara till fördel för bidragsinvandrarna.
Gerty Holst som är gruppledare för Sverigedemokraterna i Hörby är förvånad över Esbjörnssons agerande och väntar på en förklaring från partikollegan.
Har ni pratat om Esbjörnssons uttalanden i partidistriktet?
– Här är ingen som diskuterat något, så jag blev mycket förvånad när jag fick höra detta imorse. Vi ska ha ett medlemsmöte i eftermiddag, inför sommaruppehållet och jag förmodar att saken kommer diskuteras där. Men tyvärr kommer inte Ronny delta för han har en körning.
Har du varit i kontakt med Ronny Esbjörnsson?
– Vi pratade igår och han berättade om när han körde hjälpsändningar till Bosnien eftersom jag varit på semester där precis. Men han sa inget om detta alls.
Vad tycker du själv om hans agerande?
– Man kan tycka vad man vill, men man behöver inte alltid sätta det på pränt. Det är klart att man kan ha åsikter om regeringen, men man skriver inte ner andra på ett sånt här sätt.
Går det att sitta kvar som förtroendevald när man uttalat sig såhär?
– Jag är som sagt väldigt förvånad och skulle vilja ha en förklaring. Jag tycker själv det är vråldumt.
Detta är skrivet vid ett flertal olika tillfällen.
– Jaså, ja, jag vet inte för jag går själv aldrig in på några sådana sajter.
Men vad skulle krävas av Esbjörnsson nu för att han ska kunna fortsätta?
– Vi har ju så ont om folk. Ronny Esbjörnsson sitter i kommunfullmäktige, men han har aldrig yttrat sig där. Men vi har ju hans röst och alternativet är att ha en tom stol, för vi har ingen som kan ersätta honom.
På lördagen höll SD i Hörby ett medlemsmöte, där bland annat Ronny Esbjörnssons uttalanden togs upp.
– Vi tog väl upp det. Men ja... Det var inte så många som ville tala om den saken, säger Gerty Holst.
Hur menar du?
– Ja, om man skulle göra utvärderingar så. Det har blivit en höna av en fjäder som media blåser upp.
– För trettio, fyrtio år sen kunde man säga så vid köksbordet. Men nu för tiden träffas inte folk så. Det blir över digitala medier istället, och då kan det bli det hur fel som helst. Så här får man absolut inte skriva.
Har SD i Hörby fortsatt förtroende för Ronny Esbjörnsson?
– Ja, vi går på som vanligt. Vi behöver den platsen för vi har inte mer folk att sätta in.
Enligt Eric Myrin, pressekreterare på Sverigedemokraterna, ser partiet allvarligt på det inträffade.  
”Detta är inte ett acceptabelt sätt att uttrycka sig på. Vi kommer att ta upp det här ärendet i vårt medlemsutskott”, säger han i en skriftlig kommentar till TT.
Gå till toppen