Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

ESC till Malmö nästa år

Eurovision Song Contest 2013 kommer att avgöras i Malmö Arena.

Bild: Arkivfoto: Ingemar D Kristiansen
Ända sedan Loreen tog hem segern i Baku har dragkampen om arrangemanget pågått.
Värdskapet stod till slut mellan Stockholm och Malmö, och nu är det klart att tävlingen arrangeras i Skåne igen, 21 år sedan förra gången. 
– Att vi valde Malmö beror på att där finns en mycket bra infrastruktur och att vi har goda erfarenheter av Melodifestivalen och även av Eurovision Song Contest i staden, säger Martin Österdahl. exekutiv producent för ESC 2013.
Samtidigt som musikevenemanget pågår ishockey-VM i Stockholm vilket gör att Globen, där Melodifestivalens final brukar avgörs, står uppbokad. I stället har alternativet varit den nybyggda utomhusarenan Friends Arena i Solna, men valet föll nu på Malmö Arena.
– Valet av Malmö bygger på en helhetsbedömning på den omgivning vi tror är bäst för just formatet Eurovision Song Contest, både vad gäller tv-programmen och kringarrangemangen. De senaste årens utveckling med större arenor och skenande kostnader är inte en hållbar modell för ESC och har inte gjort upplevelsen bättre. 
För Malmö innebär värdskapet att staden ställer upp med omfattande service, logistiklösningar och festligheter för internationell press och de medverkande delegationerna.
– Nu startar arbetet omgående med att skapa ett fantastiskt evenemang kring en av de största musiktävlingarna i Europa. Vi är självfallet utomordentligt stolta och glada idag, säger Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande i Malmö.
Tävlingen avgörs mellan 14 och 18 maj 2013.
Gå till toppen