Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: Troende måste tåla kritisk granskning

De troende måste tåla att deras utsagor utsätts för kritisk granskning, utan att det för den skull betraktas som mobbning.

Till skillnad mot vad biskop Antje Jackelén hävdar, präglas det svenska samtalsklimatet om religion av respekt där den troende betraktas som en jämbördig diskussionspartner som är både reflekterande och insiktsfull.

Det skriver Thomas Thomasson, tidigare lektor i sociologi, i en replik.

Att vara icke-troende innebär inte tomhet, permafrost och död, skriver Thomas Thomasson.Bild: Arkivfoto: Henrik Rosenqvist 2007
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Biskopen i Lunds stift, Antje Jackelén, framför en rad påståenden (Aktuella frågor 1.7) om andlig tillväxt, solidaritet och friheten att utöva sin religion i dagens Sverige. Hon hävdar att den ”vardagstroende människan” (Jackeléns uttryck) utsätts för ”en högre form av mobbning” och marginaliseras av andra som inte delar eller förstår sig på dessa vardagstroendes religioner.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen