Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Schlagerfest går före handbollsfest

Skånsk handboll sjunger inte med i lovsången till Eurovision song contest. Viktiga pengar kan gå förlorade för Skånes handbollsförbund när musiktävlingen knuffar bort SM-finalerna från Malmö arena.

I maj slog Malmö arena på stora trumman: "Vi känner stor stolthet över att få förnyat förtroende att vara värdar för 2013 års SM-finaler för herrar och damer i Malmö. Skåne är en het handbollsregion", skrev Malmö arenas vd Karin Mårtensson i ett pressmeddelande.

Nu får handbollen söka ny finalplats, musiktävlingen Eurovision song contest (ESC) ska avgöras i Malmö arena nästa år. Karin Mårtensson hoppas ändå på bra vibrationer när hon möter svensk elithandboll.
– Vi är vuxna människor, vi ska nog resonera oss fram till en lösning.
Handbollsfinalerna skulle ha spelats den 9 maj. ESC börjar fem dagar senare men produktionen kräver längre tid.

Det gör ont i Skånes handbollsförbund, som förlorar pengar på flytten.
– Det var en betydande inkomstkälla för förbundet. Jag vill inte nämna några siffror, men det är en budgeterad summa, säger Johnny Neldeborn på Skånes handbollsförbund.

Livet är ingen schlager för HK Malmö heller. Handbollsklubbens vision var att spela final i hemstaden nästa år.
– Alla är på semester men de ventilerar sin irritation på Facebook. Jag är noll procent intresserad av melodifestivalen och är dessutom handbollsmänniska. Vi får ta smällen och etablera en ny vision, säger Tommy Thysell som är sportansvarig i HK Malmö.

Karin Mårtensson påpekar att det fortfarande går att lita på Malmö arena.
– Här är ingen konflikt. Vi hade inget underskrivet avtal men vi var överens om bokningen. Det var lite oväntat att musiktävlingen hamnade i Malmö men det är en väldigt positiv situation för oss.

Peter Gentzel, verksamhetsansvarig på svensk elithandboll, är nu fångad av en stormvind där han måste ut och leta ny finalarena.
– Vi har ett avtal som gällde finalerna. Mer än så vill jag inte säga innan vi möter Malmö arena för att prata om kompensation. Det här är en tråkig och beklaglig situation även om jag till viss del kan förstå dem (Malmö arena) med tanke på att ESC är ett så stort event.
När handbollsfinalerna spelades i år kom 12 068 åskådare till Malmö arena. Nästa år kan matcherna avgöras i Göteborg.
– Scandinavium är ledig då men vi har inte bestämt något än, säger Gentzel som inte utesluter att handbollsfinaler spelas i Malmö i framtiden.

Enligt Skånes handbollsförbund har Malmö arena hört av sig för att locka volontärer och arbetskraft till musiktävlingen.
– Det är möjligt att det blir en inkomstkälla. Men vad det ger jämfört med SM-finaler, det vet vi inte än, säger Johnny Neldeborn.
Gå till toppen