Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånes och Lunds pärlor

En annorlunda fotobok och en hyllning till skånska naturpärlor. Sommarläsningen i år handlar om att upptäcka.

När Jan Öberg inte åker världen runt för att lösa konflikter i sitt arbete som fredsforskare praktiserar han gärna sitt fotografiska intresse genom att ta okonventionella bilder av Lund – staden som varit hans hem i över fyrtio år och som enligt honom aldrig upphör att förvåna. Nu är han aktuell med fotoboken ”Phoetry” – en 75 bilder lång kärleksförklaring till Lund där läsaren får se staden ur helt nya vinklar.
– Det är kul att visa någonting som är välkänt men på ett annat sätt. Det bästa är när folk säger ”men gud, har du tagit denna i Lund?”, säger Jan Öberg.
Tanken med boken är att visa upp ett Lund bortom turistbroschyrerna och istället visa upp stadens konstnärliga sida. Hittills har reaktionerna varit genomgående positiva.
– Folk tycker att det är kul att få en annan bild av Lund än bara domkyrkan och Kulturen. Man kan inte bara leva i historien, man måste skapa något nytt, som denna bok.
Närmast på schemat står en resa till Iran där Jan Öberg med kollegor ska intervjua folk i konfliktområden. Planerna på en utställning med Lundabilderna finns dock i bakhuvudet.
– Jag vet inte riktigt när det blir, men bilderna är av en sådan typ att människor kanske vill ha dem hemma eller på kontoret för att visa för besökare att ”nu har ni kommit till Lund”.
För den som inte nöjer sig med att utforska innerstadens vyer utan är sugen på en tur runt Lund finns boken ”Naturpärlor i Skåne”. Boken, som kan beskrivas som en guide till Skånes mest storslagna och makalösa naturupplevelser, är skriven av Lundabon, naturfotografen, biologen och gymnasieläraren Felix Heintzenberg efter att han insåg att fler familjer tillbringar sin söndag på Ikea än ute i naturen.
– Många tror att det inte finns någon natur i Skåne och inser inte hur vackert landskapet är. Meningen är att boken ska fungera som en inspiration och ge nya idéer, säger Felix Heintzenberg.
Förutom att vara en inspirationskälla är boken tänkt att fungera som ett integrationsprojekt. Till exempel finns bokens sammanfattningar översatta till arabiska. Felix Heintzenberg kommer även att, tillsammans med kollegor, bjuda nittio ungdomar från Rosengård till Söderåsens nationalpark i Skäralid för att visa upp Skåne från sin bästa sida.
– Jag är själv invandrare, men har hittat till dessa platser och känt mig hemma där. Jag hoppas att det kan bli detsamma för dem.
Gå till toppen