Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stå upp – lev längre

Den som sitter ner högst tre timmar per dygn kan
förlänga livet med två år, visar ny forskning.

Bild: Arkiv: Ahmad Massoud
Det är visserligen långt ifrån första gången vetenskapen kommit fram till att det är livsfarligt med vardagligt slösittande.
Att stå så mycket som möjligt vid skrivbordet och i andra sammanhang, småstrosa en runda ibland – ja, till och med gunga gungstol eller tugga tuggummi – är mer eller mindre livsförlängande jämfört med stillasittande, enligt en rad forskningsrapporter.
Men nu har en forskargrupp i Louisiana kört hälso- och livsstilsdata från flera stora undersökningar med 164 000 personer i USA.
Körningarna kombinerades med andra tillgängliga undersökningar om förhållandet mellan livsstil och livslängd samtidigt som resultaten justerades så att kön och ålder inte påverkade dem.
Resultatet blev en skillnad i livslängd på två år mellan människor som sitter ner mindre än tre timmar per dygn och de som sitter mer.
När forskarna i stället laborerade med tv-vanor visade det sig att de som såg på tv mindre än två timmar per dag kan förvänta sig 1,4 års extra liv jämfört med vidlyftigare tv-konsumenter.
I studien, som publiceras i British Medical Journal, betonas att resultatet inte ska användas som en direkt måttstock på individnivå.
Utan snarare som ett uppskattat allmänvärde.
Enligt livsstilsundersökningarna som användes i studien tillbringar vuxna i snitt 55 procent av dygnet sittande.
Det råder inget tvivel om att ökad rörlighet skulle påverka livslängden, skriver forskarna.
Men för att hitta rimliga gränser för hur mycket stillasittande som är acceptabelt krävs ytterligare analyser.
En liknande studie som publicerades i våras visade mer konkreta fakta om döden genom sittning:
Den som sitter mindre än fyra timmar per dygn har 40 procent mindre risk att dö inom tre år än den som sitter ner i mer än elva timmar per dygn.
Analysen gjordes på data från 200 000 personer i Australien.
Gå till toppen