Annons

Annons

Nyheter

Datorbugg hotar säkerheten

En bugg i vårdens nya databaserade ordinationsverktyg orsakar stor risk för felmedicinering.Biträdande chefläkare inom primärvården i Lund har gjort en lex Maria-anmälan.

Bild: Arkivfoto: Karl Melander

Annons

IT-verktyget Pascal har införts successivt i Sverige under våren och används inom vården för att hantera ordination till patienter som står på dosrecept.Det har nu upptäcks ett fel i programmet.När mediciner i originalförpackning tas bort från en patients ordinationslista raderas de som sig bör i IT-verktyget.Men en bugg gör att de fortfarande står kvar på ordinationslistan när den skrivs ut på papper, berättar Lars-Olof Tobiasson. Layouten på de fysiska listorna är helt annorlunda jämfört med de som finns på datorn.Enligt läkaren kan felet få allvarliga konsekvenser när det utskrivna pappret används som underlag hos vårdgivare, vilket är vanligt förekommande.– Tittar man noggrant på pappret så går det att se att texten för de borttagna medicinerna har en svagare grå ton. Men det är jättesvårt att upptäcka. Självklart ska ju medicinerna inte stå med på listan över huvud taget, säger Lars-Olof Tobiasson och fortsätter:– Det är stor risk att patienter fortsätter ta mediciner som redan är borttagna. Det här är ett allvarligt problem.Enligt Lars-Olof Tobiasson har problemen varit flera med ordinationsverktyget sedan det infördes, men det här är hittills det grövsta.Han har nu själv gjort en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen och hoppas att problemet får en lösning snarast.Ordinationsverktyget har väckt irritation bland vårdpersonal på många håll i landet.– Jag är inte den förste läkaren som anmäler detta. Det har gjorts på flera andra håll i Sverige. Men nu kände vi även här att detta är så allvarligt att vi vill uppmärksamma problemet, säger Lars-Olof Tobiasson.Chefläkaren Åsa Hallgårde ansvarar för regionens patientsäkerhetsfrågor.Hon känner väl till problemet och säger att regionen flera gånger påtalat det för de ansvariga på nationell nivå.– Det här är ett stort bekymmer. Det är inte hållbart och inte patientsäkert. Men vi kan inte åtgärda det lokalt. Det vi fått veta är att det ska göras något så fort som möjligt, men vi vet inte när.I väntan på det har regionen informerat läkarna om felet, säger Åsa Hallgårde.– Detta har ställt till det för oss. Jag har inte hört att det orsakat något allvarligt, men problemet utgör en risk. Om någon är orolig råder jag dem att kontakta sin läkare.Bugg är en datorterm som betyder att det finns ett fel i ett mjukvaruprogram.Lex Maria är det vardagliga namnet på den lag som säger att vårdgivare ska anmäla händelser som har eller hade kunnat medföra allvarlig vårdskada.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs Sydsvenskan för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 119 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy