Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokalt surr växer snabbt

Trenden är tydlig. Allt fler biodlare väljer att själva framställa sin honung och sälja den lokalt. Honungsgården från Lund är ett exempel.

Det hörs inte från vägkanten. Men närmar man sig raden av kupor vid kanten av rapsfältet i närheten av Genarp är det dova, kompakta surrandet påtagligt. Tusentals bin flyger i skytteltrafik fram och tillbaka mellan sina kupor och det gula fältet.
– Vi smaksätter inte, tillsätter inget. Honungen får smak efter var kuporna står, säger Martine Borglin.
Hon driver Honungsgården i Skåne tillsammans med Göran Andersson. De fokuserar på sorthonung, det vill säga honung med smak efter de växter som blommat i binas närhet.
– Det är där vi känner att vi tillför något. Annars kan ju folk tro att honung bara har en smak.
Totalt konsumeras 6 000 ton honung i Sverige varje år. Knappt hälften, 2 600 ton, är svensk honung. Av det står Skåne för omkring 15 procent.
Svensk honungsförädling har Sveriges största anläggning för förädling av honung. Vd Christer Ankarlid ser en klar trend.
– Andelen som går via oss har minskat de senaste tre åren. Fler säljer honungen själva lokalt. Andelen återtag har ökat på samma sätt.
Återtag innebär att biodlaren anlitar Svensk honungsförädling för att hantera och paketera honungen under odlarens eget varumärke. Odlaren får sedan tillbaka honungen och säljer den lokalt.
Det är kupornas placering som avgör smaken på den färdiga sorthonungen. Martine Borglin säger att det är inte är några problem att styra bina rätt.
– Om vi sätter en bigård under en massa lindar som blommar, och bina kommer ut och känner att de luktar lind överallt, då går bina på det.
Om kuporna skattas, som det kallas när honungen samlas in, precis efter blomningsperiodens slut kommer honungen att smaka av lind. Martine Borglin understryker att det inte är detsamma som att den är smaksatt.
– Honung smaksatt med till exempel lavendel smakar inte lavendelhonung. Det är inte samma sak.
När kuporna skattats sätts ramarna i en slunga, inte olik en centrifug. Honungen slungas ut, filtreras och samlas upp i en tank. Där rörs honungen för att den ska få en bestående konsistens. All honung som inte rörs stelnar, hur snabbt beror på vilken sorts honung det är. Martine Borglin vänder sig mot allt tal om flytande honung.
– I Sydeuropa bryr man sig inte om att honungen stelnar, men här är man mer ute efter konsistensen.
Därför säljer Honungsgården också en variant av honung som inte är rörd.
– Den håller sig flytande i två dagar, två veckor eller två månader. Det går inte att veta exakt. Den är så som vi finner den i kupan, som bina skulle ha ätit den.
Många av företagets kupor flyttas en handfull gånger under säsongen, som börjar i maj och slutar i augusti. De följer ofta betalda pollineringsuppdrag hos olika odlare. Exempelvis fruktodlare är beroende av god tillgång på pollinerande insekter för att få någon skörd.
– Och en undersökning har visat att biodling i närheten av ett rapsfält ökar skörden med mellan fem och femton procent, säger Martine Borglin.
En kupa kan ge allt mellan tio och sextio kilo honung på en säsong. I år har det hittills varit ett dåligt honungsår eftersom det varit för kallt.
– Det beror på vädret. Bina flyger inte om det är mindre än tio grader varmt.
Honungsgården har totalt hundra kupor. Martine Borglin arbetar som lärare, men på längre sikt skulle hon vilja leva på att vara biodlare.
– Det krävs trehundra kupor för att kunna leva på det. Det här är min pensionsförsäkring, ler hon.
Det som började på en hobbykurs har blivit en passion. En passion för bin.
– Det är intressanta djur, fredligare än man tror. Bina är det roliga, honungen är det man gör för att ha råd med dem.

Honungsgården i Skåne

Drivs av Martine Borglin och Göran Andersson.
Har biodlingar fast placerade bland annat i Botaniska trädgården i Lund och i skogen vid Björnstorps slott utanför Genarp. Utöver det åtar man sig pollineringsuppdrag där man placerar ut bisamhällen hos odlare.
Honungen säljs i lokala livsmedelsbutiker, gårdsbutiker och på marknader.
Gå till toppen