Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Keramiken och gården är forskarens nya liv

Det blev ett långskott från grundforskning på Astra Zeneca om sjukdomarna kol och astma, till keramikverkstaden Ateljé Råbygård.

Uppsägningen blev starten. Solange Korn Arvidsson är glad över den uppbackning hon har fått för att kunna bli entreprenör.
– Jag trodde att jag skulle sakna mitt gamla jobb. Ärligt talat så saknar jag det inte alls, säger Solange Korn Arvidsson, som för gott gick ut genom porten på Astra Zeneca i juli förra året.
På keramikverkstaden Ateljé Råbygård, där hon nu arbetar, finns plats för fjorton inhyrda hobbydrejare, kurser, barnkalas, familjeträffar eller teambildande företag i ena gårdslängan och ett supermodernt ekologiskt stenugnsbageri och konferenslokal i den andra. Inom kort är övernattningsrummen på den gamla höskullen klara, vilket gör gården redo även för bed and breakfast-verksamhet.
I den långsiktiga planen finns en kreativ mötesplats med olika stora upplevelsepaket åt både företag och privatpersoner. I planen ryms också yoga, trädgårdsjobb och kurser i medveten närvaro.
Att arbeta med lera i kreativ miljö utgör grunden för den affärsidé som fick en rivstart när Astra Zeneca lade ner sin verksamhet i Lund och gjorde hundratals forskare arbetslösa. Solange Korn Arvidsson, cellmolekylärbiolog och specialforskare, var en av dem som förlorade jobbet.
Att hon drygt ett år senare skulle stå som entreprenör och egenföretagare i en snabbt expanderande verksamhet på familjens 1700-talsgård i Stora Råby hade hon aldrig kunna föreställa sig då.
– Det hade aldrig någonsin fungerat utan bolagets oerhört generösa avgångsvederlag och avvecklings- och utvecklingsstöd. Utan finansiell hjälp och med praktisk hjälp av Trygghetsrådet och Lunds Nyföretagare Centrum hade detta varit mycket svårare. Även Skatteverket har stöttat med rekommendationer.
– Jag hade ju till exempel inte den blekaste aning om bokföring och momsredovisning. Detta hade varit svårt att satsa på om jag hade behövt räkna med vinst direkt. Nu har jag fått nästan två år på mig att få verksamheten att gå med vinst, säger hon mycket entusiastiskt.
Hon står mitt på gårdsplanen och pekar och berättar om allt som pågår. Allt medan forskarkollegan från Astra Zeneca, Caroline Düringer, är i fullt sving i ”Brödlabbet”, det ekologiska surdegsbageri som öppnade i april och som redan lockat till sig massor av besökare. Lunds kommun har till exempel hunnit vara där på pizzabakningskväll.
Fantasin och drivkraften från forskartiden har de kvar. De gillar kreativa möten och utmaningar.
– Detta är så himla kul, att jobba ihop med ateljé och bageri, och utveckla ett koncept tillsammans. Vi dyker ner i olika böcker, jämför och experimenterar för att få det bästa resultatet i båda verksamheterna. Och på så sätt är vi fortfarande forskare.
Hon är på det klara med att hennes omfattande kontaktnät i både forskar- och företagsvärlden underlättar för att snabbt bygga upp en kundbas. Hon berättar om en nyligen genomförd avdelningsaktivitet med fyrtio deltagare, inbokat av en dansk läkemedelskoncern, där de omväxlande fick dreja i keramikverkstaden och baka bröd i ”Brödlabbet”.
– Det är lättare att förlora jobbet med en sådan här fantastisk backup. Nu kan jag våga testa om det fungerar.
I den närmaste framtiden ligger att ha öppet hus den 11 och 12 augusti.
Vad gör du om fyra fem år?
– Åh, jag hoppas att detta är i full blom och att alla utvecklingsplaner är på plats. Just nu känns det som om allt är möjligt. Detta vill jag satsa på till hundra procent, säger Solange Korn Arvidsson med en klang i uttalet som inte låter helt skånsk.
– Jag kommer från Holland. Jag kom till Astra Zeneca direkt efter min disputation i cellbiologi 1997. Efter ett och ett halvt år, precis innan jag skulle flytta till USA, mötte jag min man. Så det var självklart att komma tillbaka hit två år senare och bygga upp vårt liv tillsammans.

Solange Korn Arvidsson

Född: 7 mars 1969.
Utbildning: Cell- och molekylärbiolog.
Karriär: Från specialforskare till keramiker och entreprenör.
Familj: Maken Per-Ola Arvidsson och sönerna Ruben och Zeb.
Intressen: Keramik, design, mat, umgås med vänner och familj.
Bor: I Stora Råby utanför Lund.
Aktuell med: Livet ett år efter sortin från Astra Zeneca.
Gå till toppen