Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så flyger du billigt i USA

Att flyga till USA är billigt. Men att flyga inrikes där kan bli dyrt. Kolla in lågprisbolagen over there. Vi ger några exempel.

Jetblue bjuder på läsk, kaffe och snacks .Bild: Foto: Scanpix
Lågprisflyget föddes i USA. Idag ger de amerikanska budgetbolagen en mycket trevligare flygupplevelse än de europeiska, men är inte alltid billigare än traditionella flygbolag.

Ryanair: Snävt benutrymme, stolsryggar som inte går att luta, stolsfickor som tagits bort för att underlätta städningen, inga tv-skärmar, allt ätbart kostar pengar. Dyrt att checka in bagage. Flygen går från små, avlägsna flygplatser med begränsad service.

JetBlue: Mest generöst av alla amerikanska flygbolag när det gäller benutrymme i ekonomiklass, varje säte har en egen skärm med 36 gratiskanaler. Läsk, kaffe och snacks ingår. JetBlues nya terminal T5 på storflygplatsen JFK utanför New York är toppmodern med gott om restauranger, butiker och gratis wifi.

Visst låter det som skilda flygvärldar? Det är det också. Trots att båda flygbolagen – faktiskt – är lågprisbolag.

När Ryanair startade i slutet av 1990-talet användes affärsmodellen från ett amerikanskt flygbolag, Southwest Airlines, som förlaga. Irländarna kopierade rakt av lågpristänket från Texas, där Southwest lyfte redan på 1960-talet, och tog budgetmodellen flera steg vidare.
Regionala pytteflygplatser med låga kostnader raggades upp, olika typer av bokningsavgifter infördes. Att checka in bagage blev i vissa fall lika dyrt som de, ibland förvisso väldigt låga, biljettpriserna. I USA låter Southwest än idag passagerarna checka in två väskor utan kostnad, på JetBlue åker en väska alltid gratis.

Beroende på hur man definierar företeelsen finns ett tiotal lågprisflygbolag i USA. De vanligaste är Southwest, JetBlue, AirTran som nyligen köptes av Southwest, Virgin America, Spirit, Frontier och Allegiant. Lågprisbolagen har ett stort antal avgångar till väldigt många destinationer över hela USA, Kanada och Karibien.

Tänk på att priset kan bli lägre om du varierar bolag, flyg exempelvis med JetBlue på sträcka ett, United på nästa och Southwest på den tredje. För att vara säker på lägsta pris, använd flygsöksajter som Kayak.com, Fly.com eller svenska Flygresor.se.

Lågprisflygets definition

Gränsen mellan traditionella, nationella flygbolag som SAS eller Lufthansa och lågprisbolag som Ryanair och Norwegian har blivit otydligare med åren, ofta för att de traditionella bolagen börjar tillämpa idéer från lågprisflyget, som att ta betalt för bagage och mat. En enkel definition av lågprisflyget är att det är bolag som flyger relativt korta sträckor, från en punkt till en annan, inom en viss region utan att erbjuda någon service utöver själva transporten. Inom lågprisflyget finns ingen transfer och bolagen transporterar inte din väska från ett flyg till ett annat. Lågprisbolagen saknar i regel också bonusprogram, även om undantag finns.

Prisexemplen gäller för resor i september och oktober och var aktuella när artikeln skrevs. Totalsumman i svenska kronor bygger på en dollarkurs på 7:50 kr.

3 tips

1. Vilken flygplats?
Om du kommer med flyg från Europa och direkt ska vidare med lågprisflyg, kolla så att det går från samma flygplats.

2. Återresa.
Om du lägger upp en rutt som innebär flyg till en destination utanför USA, behöver du ha en återresebiljett att visa upp vid inresa.

3. Jämför allt.
När du letar biljetter, kontrollera totalpriset inklusive eventuella avgifter. Flyget i USA funkar ibland tvärtom det i Europa. De största lågprisbolagen, JetBlue och Southwest tar ingen avgift för första väskan, medan storbolag som United och Delta tar 25 dollar.
Gå till toppen