Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svenskt EM-guld i fotboll

Det svenska U 19-landslaget i fotboll är europamästare efter att ha besegrat Spanien med 1–0. Målet kom i förlängningens 18:e minut när AIK:s Malin Diaz stötte in en retur från den spanska målvakten Dolores Gallardo.

Elin Rubensson.Bild: Arkivfoto: Henrik Rosenqvist
Elin Rubensson sköt i matchens 108:e minut ett lågt skott mot mål som Spaniens Dolores Gallardo tog, men fumlade med och tappade. Malin Diaz kom rusande, måttade och gav Sverige ledningen.
– Malin har jättebra teknik och är skicklig med bollen, sa Pauline Hammarlud inför EM-finalen.
– Dessutom är hon kul att vara med och intelligent, både på banan och utanför den.
När Europas två bästa U19-lag möttes i EM-finalen spelade inget av dem lika bra som tidigare under turneringen. Kanske var det stundens allvar, kanske värmen i Antalya i Turkiet, men mest kanske ändå trötthet efter många matcher under kort tid och stor anspänning för unga spelare.
Båda lagen verkade fast beslutna att inte hamna i underläge och spelade tidvis som om rädslan att förlora var större än viljan att vinna.
Efter nittio plus två minuter stod det 0–0 och inget av lagen verkade särskilt förtjust över ytterligare trettio minuters speltid. Malin Diaz mål satte mer fart på matchen, även om Sverige framför allt spelade för att få tiden att gå.
– Det var en jämn match, men vi är starkare, spelade bra defensivt och var effektiva på de chanser vi fick, analyserade LDB FC Malmö:s Saga Fredriksson från avbytarbänken.
De nyblivna europamästarinnorna, som gått obesegrade genom hela turneringen och slagit ut favorittippade Tyskland redan i kvalspelet, kastade sig jublande om halsen på varandra efter 121 spelade minuter. Silvermedaljörerna grät.
För tre år sedan var det svenskorna som grät efter att ha förlorat finalen mot England. I går kväll tog de emot EM-trofén.
Gå till toppen