Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Polisen prioriterar inte skräp

Sedan ett år tillbaka har polisen kunnat bötfälla personer för nedskräpning direkt på plats. Men hittills har bara 13 sådana böter utdelats i Malmö.

– Vi prioriterar annat, säger närpolischef Pernilla Nilsson.

Sedan juli förra har polisen kunna skriva böter åt den som skräpar ner på allmän plats, i stället för att som tidigare ta omvägen via åklagare. Åtta hundra kronor kan det kosta för den som lämnar mindre mängder skräp efter sig.
Men hittills har alltså bara 13 personer i Malmö fått en sådan böteslapp.
– Därför att det inte är ett prioriterat område, säger Pernilla Nilsson, närpolischef i Malmö City.
För närvarande arbetar hon och kollegorna framförallt med våldsprevention och att skapa trygghet i staden.
– Då springer vi inte efter någon som skitar ner och skriver böter. Det går inte när det ser ut som det gör i Malmö.
Vem ser då till att lagen efterlevs?
– Det är ju ändå 13 personer som bötfällts. Sen finns det otroligt många lagar och förordningar som vi ska kontrollera, men vi kan ju inte arbeta efter alla lagar alltid.
Finns det inte en risk att lagen blir verkningslös om ni inte går ut hårdare?
– Lagen finns som ett hjälpmedel. Jag hoppas att vi kommer att kunna använda den mer i framtiden. Särskilt vid tillfällen som Valborg eller Malmöfestivalen.

Så säger lagen

Nedskräpning är förbjudet enligt miljöbalken. Miljöfarligt avfall som bilbatterier eller kylskåp kan ge fängelse upp till ett år. Ringa nedskräpning, som pizzakartonger, plastflaskor och engångsgrillar, ger böter.
Sedan den 10 juli 2011 kan polisen bötfälla på plats för mindre nedskräpning. Det är däremot inte straffbart att slänga fimpar eller tuggummi.
Gå till toppen