Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: Estelle visar att Gazaborna inte är ensamma

Ship to Gazas fartyg Estelle väntas anlända till Malmö idag.Hon vill visa de instängda Gazaborna att de inte är ensamma – att det finns människor i hela världen som stödjer deras kamp för ett människovärdigt liv fritt från blockad och ockupation. Speciellt viktigt är budskapet från oss i Malmö.Det skriver Hanna Gedin, Hanna Thomé och Daniel Sestrajcic, tre ledande vänsterpartister i Malmö.

Aktivistflottan Ship to Gazas nya segelfartyg Estelle.Bild: Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Idag kommer Estelle till Malmö. Hon är en tremastad stålskonare från 1922 och hon har ett viktigt uppdrag.Hon vill visa de instängda Gazaborna att de inte är ensamma – att det finns människor i hela världen som stödjer deras kamp för ett människovärdigt liv fritt från blockad och ockupation. Hon seglar med solidariteten från tiotusentals svenskar som skänkt pengar, arbete och material. Med sig i lasten har Estelle också mediciner, reservdelar till vatten- och elverk och 1 000 fotbollar.Speciellt viktigt är budskapet från oss i Malmö. En stad med tusentals palestinier, en stad med människor från 175 olika länder där många själva upplevt förtryck, en stolt stad med hjärtan som bultar för solidariteten och friheten.
För oss Malmöbor är det en självklarhet att stå upp för mänskliga rättigheter – det är därför som så många engagerat sig i Ship to Gaza medan tusentals andra skänkt små och stora summor pengar när Ship to Gaza vecka ut och vecka in samlat in pengar över hela Malmö.För Malmö stads rödgröna majoritet är det viktigt att göra vad vi kan för att bidra till en lösning på konflikten. Därför ser vi just nu över problematiken med varor som produceras på ockuperad mark. På så sätt markerar vi att mänskliga rättigheter skall tas på allvar och på så sätt signalerar vi att vi anser att Israels illegala ockupation av Palestina omedelbart måste upphöra.
Israels blockad av Gaza har i sommar pågått i fem år. Det är en blockad som av det internationella samfundet, från flertalet biståndsorganisationer till flertalet FN-organ, med rätta kraftigt kritiserats.Blockaden har lett till att Gaza blivit ett humanitärt krisområde, med en grasserande arbetslöshet, med akut brist på mat, sjukvårdsmaterial och byggnadsmaterial. Gaza har blivit ett fängelse: människor förvägras inresa och utresa. Det är svårt att se belägringen av Gaza som något annat än en kollektiv bestraffning mot dess invånare.Blockaden har varken bidragit till fredsprocessen eller försvagat Hamas ställning – tvärtom sätter den effektivt käppar i hjulet för den tvåstatslösning som det internationella samfundet arbetar för och sätter sitt hopp till.Ockupationen har pågått länge nog och måste brytas. Israel måste besinna sig och inse att ockupation, lavinartad ökning av bosättningar på palestinskt territorium, en illegal mur och dagliga trakasserier av palestinier aldrig kommer att leda till en rättvis och varaktig fred i området. Enbart ett fritt, självständigt och demokratiskt Palestina befriat från den israeliska ockupationen kan garantera en sådan utveckling.Första steget är att avveckla utsvältningsblockaden mot Gaza. Ansvaret vilar lika tungt på omvärlden att sätta kraft bakom sina ord och resolutioner. Som medmänniskor har vi också ett ansvar att engagera oss och göra vad vi kan för att humanitärt understödja Gazas befolkning.
Det är därför med glädje som vi ser hur människor runt om i Sverige har engagerat sig i kampen för att mänskliga rättigheter även ska omfatta Gazaborna. Det är därför med stolthet som vi idag kommer att delta i en välkomstceremoni för Ship to Gazas solidaritetsbåt Estelle.Det är med Estelle som vi skickar vårt hopp om demokrati och fred i Mellanöstern.Med Estelle vill vi visa solidaritet med de instängda Gazaborna. Direkt från Malmö till Gaza ropar vi: Ni är inte ensamma – vi kommer i handling med praktisk solidaritet att understödja er rätt att leva i fred och frihet!
Hanna GedinHanna ThoméDaniel SestrajcicOnsdag 18 juli 2012

Skribenterna

Hanna Gedin (V) är kommunalråd i Malmö med ansvar för jämställdhet.
Hanna Thomé (V) är kommunalråd i Malmö med ansvar för antidiskriminering.
Daniel Sestrajcic (V) är ordförande för kulturnämnden i Malmö.
Gå till toppen