Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Han startade sajt för polyamorösa

Första gången Harald Stribén hörde talas om polyamori var han 27 år. Då hade han levt i stort sett hela sitt liv i tron att något var fel på honom.

Harald Stribén.Bild: Foto: Lisbeth Westerlund
Tidigt hade andra gjort klart att det inte var okej att bli förälskad i flera personer samtidigt. Äntligen kunde han pusta ut, lättad över att det fanns fler som var lika konstiga som han. Först senare insåg Harald Stribén att det inte var honom det var fel på, utan normen.
– Jag började leta efter information för att få reda på mer om polyamori men kunde inte hitta så mycket. Speciellt inte på svenska, säger han.

För fem år sedan skapade han ett öppet forum om polyamori på nätet, Polyheart.se. Där skulle alla som ville veta mer kunna utbyta erfarenheter om hur det är att vara polyamorös.
– Jag tror att det gör väldigt mycket att bara prata och höra andras tankar för att hitta ett bättre sätt att leva på. Men jag märkte ganska fort att ingen ville skriva i ett öppet forum. Även om de inte behövde använda sina riktiga namn verkade det känsligt.

Efter att ha fått önskemål från några av medlemmarna gjorde han om sajten till en sluten community. Då ökade medlemsantalet kraftigt.
– Vi ligger långt efter homorörelsen. Att vara homosexuell är mer accepterat i Sverige i dag än att vara poly. Polyamorösa känner att de på allvar riskerar jobb och möjlighet till vårdnad om sina barn på grund av sin sexualitet, säger Harald Stribén.

I dag har polyheart över 1 500 medlemmar och tillsammans har de skrivit över 40 000 inlägg i det interna forumet.
– Det är ett brett spektrum av människor som är medlemmar. Allt från personer som lever tillsammans med någon som är poly till relationsanarkister. Gränsen för vad man får diskutera har jag dragit vid att ingen ska behöva försvara att de lever ickemonogamt. Den diskussionen får tas någon annanstans.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen