Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Kollektivets diktatur

Nazismen och kommunismen är två jämförbara ideologier. Det kan ingen revolutionsromantik ändra på.

Lenin är död men hans ideologi lever.Bild: Arkivfoto: Sergei Karpukhin 1997
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
"Man får gärna ha sin egen tandborste", löd rubriken i söndagens reportage om Enhedslisten i danska dagstidningen Berlingske. Det var ett uttalande av partistyrelseledamoten Katrine Toft Mikkelsen.
Tillsammans med andra företrädare för regeringens stödparti förklarade hon varför, vad det ska innebära och hur revolutionen ska komma till Danmark om tjugo år:
Generalstrejker.
Ockupationer.
Banker ska förstatligas.
Fondbörsen ska stängas.
Privat äganderätt till produktionsmedel ska avskaffas.
Bort med polisen och militärmakten.
Inga löneskillnader – alls.
Och nej, revolutionen ska inte röstas fram.
Den efterföljande kritiken i danska medier har, föga förvånande, varit massiv.
Eftersom Danmark är ett icke-totalitärt land som ännu inte genomgått någon revolution har det stått danskarna fritt att kritisera Enhedslistens revolutionsromantik.
Det danska vänsterkantpartiets ideologiska konsekvens är rättfram. Kallar man sig själv för kommunist vore det väl anmärkningsvärt om man inte trodde på revolutionen.
Det för tankarna till vårens och försommarens svenska kulturdebatt – där Dala-Demokratens Göran Greider framhöll klasshatet som en progressiv kraft och Åsa Linderborg försvarade Lenin.
För att inte nämna Leninbadet i Varberg. "Världsunikt", skrev Hallands Nyheter i mars då det stod klart att förlagan i St Petersburg jämnats med marken.
Lenin använde sig av terror och massvåld som politiskt instrument och är tveklöst en av historiens värsta diktatorer.
Vem skulle döpa ett bad efter Hitler?
Parallellen är berättigad.
Att jämföra nationalsocialismen med kommunismen är inte att likställa ideologierna. Det är att se likheterna och olikheterna i syfte att förstå varför de olika formerna av totalitarism fick så förödande konsekvenser.
Nazismens brott måste kunna jämföras med de brott mot mänskligheten som begåtts under kommunistiska regimer. Men uppenbarligen finns det anhängare som har haft eller fortfarande känner sympati för den kommunistiska ideologin och därför ogärna vill bli påminda om illdåd som begåtts i dess namn.
Det är måhända inte lätt att förklara hur en ideologi som har det goda samhället på programmet har kunnat åberopas av regimer som ordnat massmord på egna medborgare. Men så är det.
Såväl kommunismen som nazismen är antiliberala, totalitära och oförlåtliga ideologier som utgår från att individen ska underordna sig kollektivet.
Brott mot mänskligheten blir inte mindre avskyvärda därför att de förövas med "goda avsikter".
Och de lindras inte av en egenägd tandborste.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen