Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

19-åring tvingas till härbärge

En hemlös gymnasist i Malmö sökte hjälp hos
socialförvaltningen. Beskedet: ta in på härbärge.

Bild: Arkiv: Sydsvenskan
Redan i maj fick 19-åringen rätt av förvaltningsrätten som i sitt beslut skrev att socialförvaltningen i Rosengård måste hjälpa pojken till ett eget boende.
Men socialförvaltningen har överklagat beslutet och pojken bor därför kvar på härbärget.
19-åringen har tidigare bott på en rad boenden inom socialförvaltningen i Rosengård. Men i och med att han förflyttades från barnpsykiatrin till vuxenenheten så skrevs han ut från det boende han hade då – ett kollektiv för ungdomar.
Pojken som redan innan hade psykiska problem hamnade på psykakuten och vädjade till socialen att han skulle få flytta tillbaka till kollektivet där han trivdes och som tar emot ungdomar upp till 21 år.
Men socialförvaltningen vägrade och hänvisade honom istället till ett härbärge som drivs av kommunen. Detta var i november förra året.
Pojken, som fortfarande bor kvar på härbärget, har uppgett till förvaltningsrätten att han vantrivs och att det råder en turbulent stämning på boendet. Han säger att det är smutsigt och att det förekommer droger. Situationen har lett till att hans psykiska hälsa försämrats.
Socialförvaltningen, som har överklagat förvaltningsrättens beslut, skriver i sitt yttrande till kammarrätten att boendet på härbärget innebär en skälig levnadsnivå för pojken.
Härbärget är bemannat och där finns också en struktur för de boende. Droger tillåts inte och misstänker personalen att det förekommer sker ett drogtest. Socialförvaltningen anser också att 19-åringen inte skulle klara av ett eget boende.
Ärendet kommer nu tas upp av kammarätten i Göteborg.
Gå till toppen