Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Choklad kan skydda mot sol

Choklad kan i viss mån ersätta solkräm – om den är av rätt kvalitet.

Gott och kanske lite nyttigt.Bild: Sydsvenskans arkiv
De tyska forskarna lät 24 kvinnor dricka varm choklad. Hälften av dem  fick choklad som var rik på en viss typ av antioxidanter, andra hälften fick chokad som inte innehöll så mycket, skriver danska bt.dk, som läst Sciencenews.org.
När kvinnorna sedan utsattes för solljus drabbades den första gruppen i mycket mindre utsträckning av av rodnad och hudirritation.
Efter tolv veckors fortsatt drickande, hade gruppen som fick mycket antioxidanter i sin choklad utvecklat bland annat tjockare hud med högre fuktinnehåll.
Den godissugne läsaren ska kanske komma ihåg att den lilla försöksgruppen inte är stor nog för bestämda slutsatser. Försöken måste då upprepas i större skala.
Forskarna kan inte riktigt sätta fingret på hur det fungerar, men tror att antioxidanten ökat blodcirkulationen.
Det finns amerikansk forskning, finansierad av chokladjätten Mars, som stöder den tanken. Det är också Mars om drivit fram produktion den chokladtyp som är rik på antioxidanter av typen flavoner och flavonoider, uppger New York Times.
Den tyska forskargrupp som ligger bakom chokladforskningen har också under tio år kommit fram till att tomater kan ge visst skydd mot solstrålning. 
Gå till toppen