Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Putin sätter stopp

Dmitrij Medvedev talade vackert om frihet men gjorde mest som storebror Putin sade. På en punkt fick Medvedev, då Rysslands president, ändå som han ville. Ryssland avstod från att använda sin vetorätt i FN:s säkerhetsråd för att stoppa Natoländers inblandning i inbördeskriget i Libyen.
Inburad. Nadezjda Tolokonnikova, en av medlemmarna i punkbandet Pussy Riot hotas av sju års fängelse för en sång om Putin.FOTO: ALEXANDER NEMENOV/APBild: ALEXANDER NEMENOV/AP
Ett stort misstag, enligt Putin, Rysslands nuvrande president. Aldrig mer tänker han tillåta att västmakter blandar sig i suveräna staters inre angelägenheter. Inte i Syrien, och inte heller i Ryssland.
Enligt ryska statsstyrda medier är både upproren i arabvärlden och den stora protestvågen i Ryssland ett resultat av utländsk inblandning. Det vill Putin stoppa genom att dra åt sju skruvar.
1 Agentlag
Organisationen Golos arbetar för rättvisa val, bland annat genom att granska rösträkningsprotokoll och avslöja förfalskningar. Golos får inga ryska statliga bidrag – de pengarna går istället till organisationer som alltid kommer fram till att valen har gått exakt rätt till.
Verksamheten drivs med hjälp av bidrag från EU-kommissionen och USAID, den amerikanska myndigheten för utvecklingsstöd.
Därför är Golos en av tiotals organisationer som nu stämplas som ”utländska agenter” och tvingas lämna en ytterst detaljerad redovisning av sina finanser. Ett litet fel i redovisningen kan leda till att organisationen förbjuds.
2Promenadförbud
Enligt en ny lag mot folksamlingar och gemensamma promenader är det inte ens nödvändigt att själv närvara vid en otillåten folksamling för att dömas till böter på motsvarande 60 000 kronor. Det räcker att man på nätet sprider information om en folksamling.
3Förtalslag
Ryska brottsbalkens hårt formulerade paragraf om förtal har regelbundet använts för att straffa journalister och rättskämpar som kritiserat lokala myndigheter för korruption och maktmissbruk. För ett drygt halvår sedan strök Dmitrij Medvedev paragrafen. Nu har Putin återinfört den – och höjt bötesbeloppet till motsvarande 110 000 kronor.
4Husrannsakningar
Maskerad, tungt beväpnad polis har gjort husrannsakningar hemma hos flera oppositionsaktivister som formellt inte misstänks för något brott. Datorer, telefoner och pengar har beslagtagits som ”bevismaterial”. Därefter har e-post ur beslagtagna datorer läckts ut på nätet i smutskastningssyfte.
5Nätcensur
Alla ryska internetleverantörer tvingas installera programvara som gör det möjligt att stänga tillgången till specificerade webbsidor. Lagens uttalade syfte är att bekämpa barnpornografi, och maktpartiet kallar motståndarna för ”pedofillobbyn”. Lagen kan dock användas för att stoppa allt oönskat innehåll.
6 Munkavle för parlamentsledamöter
Enligt ett förslag till nytt reglemente för parlamentet ska ledamöter kunna fråntas sin plats om de gör olämpliga uttalanden i massmedier. Förslaget är riktat mot oppositionsföreträdare som försökt stoppa de nya restriktiva lagarna.
7Gud är rysk
Den ortodoxa kyrkan och kulturministeriet ska med gemensamma krafter försvara fosterlandet mot utländska agenter som sprider moraliskt förfall, meddelade Putins nya kulturminister Vladimir Medinskij när han nyligen träffade kyrkans ledare.
Tre medlemmar i punkbandet Pussy Riot har suttit häktade i över fyra månader och hotas av ett mångårigt fängelsestraff sedan de dansat och sjungit om Putin i en kyrka.
Enligt åklagarsidans advokat var deras föreställning värre än terrordådet mot World Trade Center i New York, eftersom punkbandet inte bara attackerade en byggnad utan vände sig mot nationens moraliska ryggrad, den ortodoxa kyrkan.
Häromdagen uttryckte FN:s människorättskommissarie Navi Pillay sin oro för utvecklingen i Ryssland.
Ryska utrikesministeriet svarade blixtsnabbt genom sitt officiella Twitterkonto:
”Vi hoppas att herr Pillay avstår från politiskt laddade uttalanden.”
Till saken hör att Navi Pillay, människorättsadvokaten som på grund av sin indiska familjebakgrund själv drabbades av diskriminering i sitt hemland Sydafrika, inte är någon herre, utan en av världens mest kända och inflytelserika kvinnor.
Men för Putin spelar det ingen roll vem det är som vill få honom att ändra sig. Svaret är alltid ”nej”.
Gå till toppen