Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Föräldrarna får dela askan

Askan efter Emma Wihlborg får delas.

Förvaltningsrätten anser inte att länsstyrelsen hade behörighet att säga nej till en delning, eftersom kremeringen skett i USA.

Under Emma Wihlborgs minnessten på gamla begravningsplatsen i Malmö har det hittills inte funnits något stoft.arkivfoto: Lisbeth Westerlund
För ett par veckor sedan berättade Sydsvenskan om hur Emma Wihlborgs föräldrar drev en process för att dela askan efter dottern som avled hastigt i USA vid 21 års ålder.
Emma Wihlborg gick på gymnasiet på Malmö Borgarskola. Hon hade starka band till både Sverige och USA. Hon hade varit bosatt i båda länderna och en förälder som härstammade från varje land.
När föräldrarna ansökte om att få dela askan för att gravsätta den i både Sverige och USA, blev det nej.
Askdelning är möjligt enligt svensk lag (sedan 1990), men bara för buddhister och hinduer.
Familjen Wihlborgs ombud Birger Signäs, vid Limhamns begravningsbyrå, är nöjd med förvaltningsrättens beslut i ärendet, eftersom familjen får som den önskat. Anledningen är en teknikalitet – eftersom kremeringen skedde i Orange County i Kalifornien är det där beslutet kan tas. Reglerna är oförändrade, men länsstyrelsen får inte ta beslut i just det här ärendet.
– Det förändrar inte i sak för alla andra som vill dela aska. Det finns all anledning för justitiedepartementet att se över lagtexten, för att se om den är adekvat, säger Birger Signäs, som tänker fortsätta driva frågan.
Lagen, som kom till när Svenska kyrkan fortfarande var statskyrka, talar om att starka religiösa skäl ska finnas för en delning av aska.
– Nu har vi total religionsfrihet. Vem ska bedöma stark religiös övertygelse, en svensk domstol? Det är principiellt viktigt att vi får en översyn av lagtexten, säger han och beskriver det ojämlika i att exempelvis en starkt övertygad ateist med svenska rötter inte får dela aska mellan två länder, medan en buddhist med rötter i Asien har rätt till det.
Det är länsstyrelsen som avgör i vilka fall som avlidnas aska får delas. I början av juli hade nio ansökningar inkommit från Skåne. Tre hade fått bifall, alla buddhister.
Gå till toppen