Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Slitsam väg till OS

Vägen till OS tog hårt på krafterna för Trelleborgsskytten Stefan Nilsson.
Nu är han där – och ”bara” 150 skott från en guldmedalj i lerduveskyttegrenen skeet.

Trelleborgsskytten Stefan Nilsson laddar om.Bild: Arkivfoto: Ludvig Thunman
Uppladdningen inför OS på högsta växeln nu, eller?
– Ja, jag tränar för fullt just nu. Jag finslipar detaljerna och känner att jag börjar hitta formen ordentligt. Sedan jobbar man ju med den mentala biten också.
Berätta var du var, hur du fick beskedet och hur du reagerade när du fick veta att förbundet ville ha dig till OS.
– Jag fick det efter vinsten i för-OS (världscupstävlingen) i London. Jag fick höra att jag tack vare mina goda resultat var uttagen och att jag skulle bli nominerad för SOK. Såklart att man blev riktigt glad, men framför allt lättad med tanke på vilken hård säsong jag haft.
Du har talat om att du är "mentalt trött", det låter inte helt oproblematiskt att ha haft en sådan känsla så kort inpå OS?
– Det berodde enbart på att vi hade haft en hård uttagningsperiod till vem som skulle åka till OS. Det var många resor, med hårda uttagningar som var mentalt påfrestande. Man blir trött när man ska hela tiden göra djävulska resultat på tävlingarna. Jag var trött, inte på skyttet i sig, men jag hade inte orken att resa och prestera på topp ytterligare. Jag ville ha en paus och hoppade också en tävling i Tjeckien. Men det ska inte vara några problem i OS.
Vem är skeetsportens Lionel Messi?
– Hm, det är en amerikan som är djävulskt duktig. Det finns någon från Norge och Cypern också. Grejen med dem som är så duktiga är att de alltid gör bra resultat, gång på gång. De är alltid, nästan utan undantag, med i toppen.
Ni skjuter 75 skott dag ett, 75 vid finalplats den andra dagen. 150 skott från guld. Är det rimligt att drömma om guld?
– Jag vet vilken kapacitet jag har och hoppas att jag kan göra mitt bästa, sedan vet man inte vad som händer. Vi får se efter OS, om det har gått vägen eller ej.

Stefan Nilsson

Ålder: 21 år.
Gren: Skeet (lerduveskytte).
Tävlingsdagar i London: 30–31 juli.
Klubb: Trelleborgs Jaktskytteklubb
Tränare: Sune Nilsson (Stefans far) och Anders Dicksson.
Främsta merit: Vinsten i världscupen i London i april.
Tidigare OS: Inget.
Vem hänger du med på OS? "De andra skyttarna så klart, sedan får man se. Jag kommer säkert träffa de flesta som är där i OS-byn. Det kommer säkert att vara jättetrevligt. "
Gå till toppen