Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ständigt i ett grönt rum

Här är inne ute. Eller ute inne. I Hampus Lennérs strandhus befinner man sig ständigt i ett grönt rum.


Beddingestrand

Tänk två ganska låga skokartonger som satts ihop i en vid vinkel. Lägg till en glasad fasad som löper utmed hela insidan och en generös altan där solen vandrar från tidig morgon till sen kväll.
Det är enkelt beskrivet Hampus Lennérs hus, ritat av Lundaarkitekten Johan Sundberg och inflyttningsklart 2010. Var man än befinner sig har man kontakt med naturen utanför.
Huset är byggt som ett fritidshus, men kan bebos året runt. En stor braskamin värmer snabbt upp det kombinerade vardagsrummet och köket en kulen höstdag.
– Jag hade en rätt klar idé om hur jag ville ha det. Huset blev precis så som jag tänkt mig – fast bättre, konstaterar Hampus Lennér när vi slår oss ner i solgasset på trädäcket.
Materialet är uteslutande trä och glas. En förutsättning var att huset skulle bli så underhållsfritt och lättskött som möjligt. Stora, rena ytor utan en massa prylar. Många garderober och smart förvaring som lätt sväljer allt som annars tenderar att flyta omkring. Enkelt och funktionellt, både på utsidan och insidan har varit ledord. Färgskalan är genomgående vitt, natur och olika grå nyanser.
– Här finns inte en enda porslinskatt, men väl noga genomtänkta elurtag för att slippa alla slingrande sladdar, konstaterar Hampus Lennér.
Ett vajerräcke runt trädäcket fångar intresset, eller rättare sagt klämmorna med små fåglar som sitter i grupper på räcket. Men de har inte landat där enbart som dekoration.
– Det är faktiskt tvättklämmor för blöta strandhanddukar.
Nedanför däcket i ett stycke mjuk gräsmatta stoltserar två små palmer. De har överlevt sin första vinter med frostskydd runt rötterna och "täcke" om bladverken.
– Tanken är så klart att man med tiden ska kunna sitta här och skuggas av palmblad. Lite kul, tycker jag. Plus att det är ett experiment för att se om palmerna överlever utan att jag gräver upp dem under vintern.
Strandtomten sluttar ner mot sanddynerna och havet glittrar blått mellan träden. Hampus Lennér har medvetet valt att behålla så många träd som möjligt och inte såga ner allt för mycket för att få mer havsutsikt. Många av träden har för övrigt planterats av hans far som har ett stort botaniskt intresse.
– Träden ger insynsskydd och hindrar blåsten när det ligger på från havet.
Marken i Beddingestrand har tillhört familjen Lenner sedan 1920-talet.
Det var Hampus Lennérs farfar som köpte området och byggde sig en liten sommarstuga. Då var det i stort sett bara hedmark med några småträd och strandråg som växte här.
Med tiden styckades marken på ett hektar upp i fyra mindre tomter, varav två strandtomter. Fadern har ett hus här, liksom Hampus Lennérs bror och syster som har byggt sommarhus på sina tomter.
Nu är det öppna dörrar som gäller och småkusinerna springer fritt mellan husen.
– Det är rena Lennér-byn, konstaterar Hampus Lennér med ett skratt.
För närvarande har han tagit en paus och funderar på vad han ska göra härnäst.
– Jag har gått barfota i två månader nu, säger han och verkar inte det minsta missnöjd.
Sämre ställen att kontemplera på än med havets brus och fågelkvitter som sällskap finns förvisso.
– I mitt jobb har jag rest mycket och min tanke var att det här skulle bli min fasta punkt i tillvaron. Här är det verkligen rofyllt.
Å andra sidan: när huset nu är färdigt funderar han på att bygga till.
– En vinterträdgård, säger han och pekar på vardagsrumsdelen. Det skulle bli perfekt där och det har varit en plan ända sedan vi började rita på huset. Då blir det nog lite fler palmer och några citrusträd, men framför allt är det skönt att kunna sitta inne fastän ändå ute kyliga sommarkvällar. Jag har redan ringt Johan så han ska komma hit och rita.

Ägaren

Namn: Hampus Lennér.
Uppvuxen: I Ystad och Malmö.
Bor: Beddingestrand, tidigare Malmö.
Familj: Sonen Hektor, 7 år.
Bakgrund: Utbildad molekylärbiolog. Har jobbat med marknadsföring och affärs-utveckling inom läkemedelsindustrin, bland annat på Astra och Lundbeck.
Gillar: Tekniska prylar "... är helt klart en tekniknörd". Hugger gärna ved från träd som han själv sågat ner.
Ogillar: Massa prylar som ligger framme. 

Om huset

Byggt i: Sibiriskt lärkträ. Bleknar med tiden och blir silvergrått.
Tak: Svart takpapp.
Boyta: 150 kvm, altan 75 kvm.
Glaspartier: Glas med instrålningsskydd.
Golv inne: Vitpigmenterad ask och klinker.
Altangolv: Sibiriskt lärkträ.
Värme: Vattenburen golvvärme, braskamin.
Trädgård: Gräsmatta (liten), naturtomt med näckrosdamm.
Arkitekt: Johan Sundberg, Lund.
Byggfirma: Sawi, Trelleborg.
Gå till toppen