Annons

Annons

Annons

Sport

Trots VM-brons sviker publiken

Fotbolls-VM förra året har lockat ny publik och fler spelsugna flickor och kvinnor i värdlandet Tyskland, och i Japan som vann. Långsiktiga VM-effekter i bronsnationen Sverige är lite svårare att hitta.

Text

Sveriges Caroline Seger i kamp med USA:s Rachel Buehler under en fotbollslandskamp mellan Sverige och USA på Örjans Vall i Halmstad tidigare i år.

Bild: Foto: Björn Lindgren/Scanpix

Annons

Sjutton miljoner, nästan var fjärde invånare, såg Tysklands kvartsfinal mot Japan i tv. Publiksiffran på VM-arenorna var i snitt 26 000 och åskådarna fortsatte komma trots att Tyskland åkt ut och finalen spelades mellan USA och Japan.Intresset har enligt Fifa hållit i sig: 50 000 satt på läktarna under Champions league-finalen i Olympiastadion i München i våras där Frankfurt fick stryk av Lyon med 2–0.– Kvinnofotboll är lidelse, spänning och tävling på högsta nivå, säger Steffi Jones som är ansvarig för damfotbollen i tyska fotbollförbundet. Sedan VM har antalet licensierade spelare ökat med tio procent till 734 903.Också i Sverige blir spelarna med licens fler: 72 875 år 2009 var 81 851 förra året.Lena Videkull är ungdomsansvarig i LDB FC Malmö och har koll på klubbens sex- till femtonåringar.– Vi har sett en ökning de senaste åren och har nu fulla lag i alla ålderskategorier.Men att det är en VM-effekt som märks i Malmö är hon inte så säker på.– Det brukar bli ökat intresse efter mästerskap. Men vi har ju vunnit SM-guld två år i följd och frågan är väl om det inte har haft större betydelse, säger Lena Videkull.Elitföreningen damfotboll räknar med en tolvprocentig publikökning i år och har fått kritik för pessimism. Men jämför man 2011 med vårsäsongen 2012 är det knappast en försiktig prognos.En långsiktig VM-effekt är svår att urskilja. Däremot har Tyresö FF en Marta-effekt, och nykomlingen Vittsjö en allsvenskeeffekt.Förra året hade fyra lag, Piteå, Tyresö, LDB FC och Umeå, ett publiksnitt över tusen på hemmamatcherna. Denna vår är de fem: Tyresö, Vittsjö, Piteå, Kristianstad och Umeå. Tyresö har dessutom i snitt 500 fler i publiken borta, så fler än hemmafansen vill se Marta spela.LDB FC har, tillsammans med Örebro, Piteå och Umeå, mist flest åskådare: Från ett snitt på 1 357 hemma förra året till 862 i vår, trots att laget tillsammans med Tyresö toppar allsvenskan.– För svensk fotbolls del får vi hoppas på en EM-effekt, säger Linda Wijkström, generalsekreterare i Elitföreningen.Den 10 till 28 juli nästa år spelas EM i Göteborg, Halmstad, Växjö, Kalmar, Norrköping, Linköping och Solna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan