Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bilder på misstänkta läggs ut

För att hejda vågen inbrott i sydvästra Skåne har polisen börjat lägga ut bilder av misstänkta gärningsmän på internet. Bilderna kommer från övervakningskameror.

Att lägga ut övervakningsbilder på nätet är ett led i polisens upptrappning av kampen mot sommarens inbrottsvåg i villor, butiker och företag.

På måndagen lades bilder tagna vid två inbrott i början av juli - i Trelleborg och Svedala - ut på polisens hemsida.
– Det är ett gissel för polisen att ständigt vara tvåa på bollen i de här sammanhangen. Vi behöver få in upplysningar från de som känner igen dem som syns på bilderna, säger Sven-Inge Nilsson.
– Dessutom känns det säkert avskräckande att veta att man kan hamna på nätet eller komma i tidningen när man dummar sig.
Vid publiceringen stöder sig Trelleborgspolisen på de nya regler som trädde i kraft den 1 mars. Dessa slår fast när och hur bilder på en misstänkt person får publiceras.
– Det som gäller är minimum två års fängelse i straffskalan, pågående förundersökning och att det ska vara av väsentligt betydelse för att brottet ska kunna lösas.
Före en bildpublicering underställs beslutet en särskild prövning hos polisen. Denna görs, enligt Sven-inge Nilsson, av speciellt utbildad personal.

Vad vet ni om effekten av en sådan här åtgärd?

– Det återstår att se. Vi gör precis allt vi kan göra för att komma till rätta med den här brottsligheten. Detta är ytterligare ett steg i den riktningen.
Antalet inbrott har hittills i år nästan fördubblats på Söderslätt jämfört med samma period 2011.
– Trelleborg och Höllviken har varit värst utsatta. De närmaste två veckorna kör vi stenhårt där. Vi har i princip folk på plats där hela nätterna.
– Men problemet finns i hela Söderslättsområdet den här sommaren.

Polisens ökade aktivitet i sydväst har redan gett resultat.
Två misstänkta, en man och en kvinna, sitter för närvarande häktade sedan de stoppats i en trafikkontroll i Höllviken natten till torsdagen.
I parets bil hittade polisen bland annat stulna mobiltelefoner och datorer.

Vet ni i allmänt sett vilka gärningsmännen är i den här inbrottsvågen?
– Det är både lokala busar och folk utifrån. Att de är alldeles för många är helt klart, så mycket kan jag säga.
Gå till toppen