Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Taktomat – en förenande trend

När Mads Boserup Lauritsen blev pappaledig bakade han inget surdegsbröd. Istället planterade han tomater på taket till sophuset på gården, ovetandes om att vara en del av nästa storstadstrend.

Platsen är Husumgade, precis utanför muren till Assistens kyrkogård på Nørrebro. Här sträcker sig Mads Boserup Lauritsen upp och halar ner en stege från taket. Sedan klättrar han upp till sin tomatodling.
TagTomat, taktomat på svenska, har han kallat sitt projekt. I våras ansökte han om pengar från en lokal fond och fick 10 000 danska kronor. 100 tomatplantor, jord och odlingslådor köptes in.
– Vi bjöd in folk i kvarteret och 30 barnfamiljer kom. Alla fick en tomatplanta med sig hem så nu har de spridit sig i området, säger Mads Boserup Lauritsen.
Strax tittar ännu ett huvud upp över takkanten. Det är grannen och medhjälparen Jeppe Jensen som har kommit för att kolla att ärtorna, salladen och tomaterna växer som de ska.
– Jag tror att det är typiskt när man pratar så mycket om finanskrisen, då vill man själv odla något som smakar gott utan att det kostar för mycket, säger han.
– Det är lång väntetid på koloniträdgårdar i Köpenhamn och då är det här enda sättet att få jord på fingrarna. ”Urban farming” ligger väl i tiden, säger Mads Boserup Lauritsen.
”Urban farming”, eller stadsodling, är verkligen på frammarsch i Köpenhamn. Runt hörnet från Husumgade har en grannförening bildats för att försköna en del av Nørrebroparken som de fått tilldelad av kommunen.
Här växer tomater, grönsaker och blommor i upphöjda bäddar omringade av ett egensnickrat färgglatt staket.
Mia Jensen, initiativtagare till Byhaven 2200, samordnar volontärerna via internet. Ett par dagar i veckan samlas de för att odla och njuta av sin skörd. Hon använder ett annat engelskt uttryck för vad de håller på med: ”Community gardening”.
– Jag ville att projektet skulle ligga i en publik park så att människor som vanligtvis inte deltar i sådana här aktiviteter blir inspirerade, säger hon.
Byhaven 2200 är lika delar social samvaro som odling. På tomattaket är det likadant.
– Det här är ett socialt arrangemang, hela gården har levt upp sedan vi började odla på taket, säger Mads Boserup Lauritsen.
– Nu kan jag ta med lägenheten ner på gården och dricka kaffe här istället för att gå ut på stan och fika, säger Jeppe Jensen och tar en smakbit av ett salladsblad.

Takodling på frammarsch

”Urban farming” eller stadsodling är ett fenomen som finns i de flesta storstäder världen över. I takt med att fler och fler människor bor i städer måste mat också odlas i städerna. Odlingarna ligger ofta på tak eftersom det är den enda outnyttjade ytan.
I Köpenhamn har gruppen Dyrk Nørrebro gått i bräschen för stadsodling med sin takodling på Blågårdsskolans tak.
”Community garden” är en trädgård som ägs och brukas gemensamt av en grupp människor.
Gå till toppen