Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: Grön bokföring får inte hindra utvecklingen

Grön bokföring kan förvisso ha betydelse, men får inte hindra utvecklingen.

Det skriver Bjørn Lomborg, adjungerad professor vid Köpenhamns handelshögskola.

Nedre Manhattan – en gång orörd träskmark.Bild: arkivFoto: Johan Bävman 2011
Ett återkommande ämne under FN:s sensationellt misslyckade toppmöte om miljön, Rio +20, var behovet av ett nytt sätt att mäta välstånd.
Många gör gällande att fixeringen vid bruttonationalprodukten, BNP, måste upphöra och en ny grön beräkningsmodell införas. Men det kan vara ett allvarligt misstag.
BNP är egentligen bara en redovisning av alla varors och tjänsters marknadsvärde. Det kan se ut som en lämplig mätare på välstånd, men BNP omfattar sådant som inte gör invånarna rikare och utelämnar det som gör dem rikare.
Ett exempel: Om människor inte kompenseras för skador till följd av miljöförstöring räknas dess negativa effekter inte in i BNP. Betalning för miljöåtgärder ökar BNP, men betyder inte att välstånd har skapats. På liknande sätt skapas egentligen ett ekonomiskt värde när avloppsvatten på naturlig väg renas av våtmarker, men eftersom ingen penningtransaktion ingår räknas det inte in i BNP.
Det är klokt att försöka åstadkomma ett bättre BNP där vinster som idag inte ingår räknas in, där kostnader för externa effekter dras ifrån och där aktiviteter som inte alstrar välstånd utesluts.
Men hur goda avsikterna än är, finns det många förslag som kan åstadkomma ett sämre mått än BNP.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen