Ekonomi

Kontantkort töms för passiva kunder

Flera av de stora mobiloperatörerna tar pengarna på ditt kontantkort om du inte laddat kortet på ett år. ”Ren stöld”, menar drabbade Bjärredsbon Birgit Bengtsson.

Bild: Arkivfoto: Bertil Ericson
Telia kräver ett utgående samtal om året för att ditt kontantkort ska hållas levande. Men de flesta mobiloperatörer kräver att kortet laddas minst en gång om året, oavsett saldo. Annars försvinner pengarna du betalat in.
Ettårsregeln gäller för både Comviq (Tele2), Tre och Telenor. Ett tveksamt upplägg, menar Marek Andersson, jurist på Konsumentverket.
Birgit Bengtsson skaffade en mobiltelefon med kontantkort hos Telenor för att 82-årige maken Bengt Bengtsson lätt skulle kunna ringa hem.
– Den mobiltelefonen används bara om somrarna när vi är i Blekinge, eftersom vår vanliga operatör inte har någon täckning där, förklarar Birgit Bengtsson.
Inför årets sommarvistelse kontrollerade hon kontantkortssaldot i mitten av maj.
– Det fanns över 500 kronor kvar – jag hade laddat det rejält i fjol. Men när vi provade att ringa från telefonen kom det upp ett meddelande om att kortet inte kunde användas.
Paret Bengtsson tog hjälp av ett barnbarn, som kontaktade Telenors kundtjänst.
– Vi fick instruktioner om att sätta in 100 kronor, sedan skulle kortet fungera. Det gjorde den också – men när vi kollade saldot fanns där bara 100 kronor, berättar Birgit Bengtsson.
– Vårt barnbarn ringde tillbaka till kundtjänst och frågade vart de andra pengarna hade tagit vägen. Då fick vi höra att man måste sätta in pengar på kortet kontinuerligt, annars tar de det som finns. Det är makalöst – en ren stöld.
På Telenors kundtjänst bekräftar man att Birgit Bengtssons kontantkort spärrats den 5 maj i år. Kortet laddades senast den 5 april i fjol. När det spärrades fanns 529 kronor kvar att ringa för, pengar som teleoperatören nu behåller.
– Kontantkortet måste laddas minst en gång om året. Det är inte unikt för oss, utan en regel som gäller hos alla teleoperatörer. Det står i våra allmänna villkor och kunden får dessutom två påminnelse-sms, säger Alexandra Carlsson, informatör på Telenor Sverige.
När paret Bengtssons barnbarn kontaktade Telenor var kortet redan avslutat i enlighet med företagets allmänna villkor. Enligt Alexandra Carlsson kunde det återaktiveras genom ren snällhet från teleoperatörens sida.
– Ja. Vi har frångått våra rutiner genom att återuppliva kortet.
Ettårsregeln är en tveksam praxis, menar Marek Andersson och hänvisar till en tolv år gammal dom i Marknadsdomstolen om Teliaabonnemang där den månatliga avgiften omvandlades till samtalstid. Om pengarna inte ringdes upp i tid, försvann de.
– I klartext slog man fast att Telia inte hade rätt att hålla inne pengarna om abonnemanget avslutades, säger Marek Andersson och pekar på likheterna med kontantkortens ettårsregel.
– I båda fallen är det fråga om en periodisk inbetalning som kunden går miste om.
Att ett kontantkort förfaller om det inte används kan vara rimligt, menar Marek Andersson.
– Det som sticker ut i det här fallet är att kortet kunde återupplivas – då borde ju pengarna finnas kvar i potten.
”Obalansen” mellan företaget och kunden gör att teleoperatörens villkor kan anses oskäliga, anser han.
– Telenor bestämmer själva hur villkoren ska se ut och förbehåller sig dessutom rätten att konfiskera den inbetalda samtalspotten. Därmed skulle man kunna säga att villkoren är oskäliga.
– Det är skamligt. De lurar ju folk rakt av. Många pensionärer får hjälp av sina barn att ladda korten och förstår inte sig på sms. Dessutom finns det ju många barn som har kontantkort, säger Birgit Bengtsson.
Varför Telenor tillämpar ettårsregeln vill informatören Alexandra Carlsson inte svara på.
– Det är ett affärsmässigt beslut som vi inte kommenterar i media.
Hur mycket tjänar Telenor på outnyttjade samtalspotter?
– Det är en affärshemlighet. Sånt kommenterar vi aldrig i medierna.
Gå till toppen