Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Maria Wetterstrand: Maria Wetterstrand: Chefer bör uppmana sina anställda att vara lediga på semestern snarare än att kräva att de är tillgängliga för jobb.

Jobbar du på semestern? Det är tydligen ett utbrett fenomen, i alla fall om man ska tro nyhetsrapporteringen under sommaren. Vilket, efter närmare granskning, inte är helt självklart.
"En av tre jobbar på semestern", löd rubrikerna. I Tyskland slår politikerna på stora trumman och vill förbjuda jobbmejl på semestern för att skydda den psykiska hälsan, meddelar svenska tidningar och spekulerar i om det vore en bra idé för Sverige.
Oj då, det här är visst ett jättestort problem, tänker jag först. Sen kollar jag upp vad som ligger bakom rubrikerna.
Den undersökning som gjorts i Sverige, av fackförbundet Unionen, gäller tjänstemän i privat sektor. Inte för att den gruppen skulle vara oviktig, men det går faktiskt inte att dra slutsatsen att "en av tre jobbar på semestern" utifrån att man undersökt enbart dem. Det är ingen orimlig gissning att de dessutom är mer benägna att jobba på semestern än till exempel gruvarbetare eller förskollärare.
Frågan som tjänstemännen har svarat på gällde huruvida de "upplever att de är tillgängliga för jobb under semestern". Visst kan det vara stressande att hela tiden känna sig tvungen att vara tillgänglig, men ändå. För mig är det viss skillnad på att vara tillgänglig – ifall det uppstår krislägen, till exempel – och att verkligen jobba på semestern.
Av dem som upplever sig vara tillgängliga vill över hälften vara det. Det handlar alltså om knappt 13 procent av tjänstemännen i privat sektor som är tillgängliga på semestern fast de helst skulle vilja slippa. Ännu färre upplever att det är cheferna som pressar dem till detta, under 5 procent. Båda dessa siffror är betydligt lägre än förra året.
Naturligtvis kan det vara ett problem för dem det handlar om, inget tvivel om det.
Chefer bör uppmana sina anställda att vara lediga på semestern snarare än att kräva att de är tillgängliga för jobb. Ledigheten är hälsosam. Samtidigt ska inte problem göras större än de är.
Tittar jag vidare på undersökningen kan jag också se att den totala andelen som upplever sig vara tillgängliga under semestern har minskat rejält jämfört med förra året: från 43 till 29 procent. Ingen av nyhetsartiklarna jag läst om ämnet har nämnt detta.
En intressant detalj är att det är betydligt fler män än kvinnor som upplever att de är tillgängliga på semestern. Fler män som tror att de är oumbärliga, tänker jag föga förvånad. Men även männen har blivit bättre på att ta ledigt.
Faktum är att de allra flesta tillfrågade tycker det fungerar bra att koppla bort arbetet under semester. Av dem som är tillgängliga är de flesta det frivilligt. Så trots att allt fler av oss har välfungerande mejl i mobilen och snabbare uppkoppling i sommarstugan så har vi alltså blivit avsevärt bättre på att ta ledigt.
Det tycker jag kunde ha varit en nyhetsrubrik.
Gå till toppen