Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fattigdomen breder ut sig

Antalet familjer som får ekonomiskt stöd ökar dramatiskt. Inte på över tio år har så många som nu levt på socialbidrag.

Bild: Foto: Julia Lindemalm
Socialkontoret vid Möllevången har bara varit öppet i några timmar när siffran 805 plingar till med röda streck.
– Det är klart att humöret påverkas när man inte har råd till hyran, säger Emelie Anegaerd som står och fyller i en ansökan om bidrag.
– Det är som värst när jag ska klä på min fyra månader gamla son. Han börjar växa ur sina kläder och jag har inga pengar att köpa några nya, säger hon.
Antalet hushåll med försörjningsstöd i Malmö ligger nu på de högsta nivåerna sedan början av 2000-talet. Och antalet fortsätter öka. I maj passerade siffran över antalet hushåll som lever på socialbidrag i Malmö 9 000.
– Det här är alarmerande och vi måste ta detta på största allvar, säger Sandra Grahn, enhetschef i Västra Innerstaden där antalet hushåll som lever på socialbidrag ökat med 26,1 procent det senaste året.
Att så många invånare nu är beroende av bidrag blir kostsamt för kommunen. Under förra året betalade stadsdelarna tillsammans ut 770 miljoner kronor i ekonomiskt bistånd. Det är en ökning med nästan 100 miljoner sen året innan.
– Varje siffra i statistiken är en person, och ofta handlar det om unga som inte lyckats ta sig ut på arbetsmarknaden och det är djupt olyckligt, säger Sandra Grahn.
Bakom en lånedator inne på socialkontoret sitter Thomas Aabo och söker jobb. En civilekonomexamen från universitetet har hittills inte räckt för att ta sig in på arbetsmarknaden.
– Jag trodde att det skulle bli lättare att få jobb med en sådan utbildning, men tydligen inte, säger Thomas Aabo som nu är inne på sitt fjärde år som arbetslös.
I Husie stadsdel ligger ökningen på 42,6 procent jämfört med förra året.
– Tillströmningen började öka i början av 2011 och har hållit i sig sen dess, säger Carina Opasiak, individ- och familjeomsorgschef i Husie.
Den stora ökningen i Husie tror hon beror på att stadsdelen haft en stor befolkningsökning.
– Sen har vi ett försämrat försäkringssystem i hela Sverige, många har blivit utförsäkrade, det är också en av orsakerna, säger hon.
I Malmö stadshus ser man oroligt på medan utbetalningarna stegrar och gör stora hål i budgeten.
– Det är en bekymmersam situation, säger kommunalrådet Carina Nilsson (S), som ansvarar över vård och omsorgsfrågor.
Hon säger att i det här läget är det barnfamiljerna som måste prioriteras.
– Det är ju inte tänkt att barnfamiljer ska gå på socialbidrag en längre tid, vilket de gör nu. Det värsta är ju att det här sätter spår hos barnen. Att de till slut identifierar sig med att det aldrig finns några pengar och att alltid vara fattig, säger Carina Nilsson (S).
Men kommunalrådet ser ingen lösning i sikte.
– Det är regeringen som har försämrat trygghetssystemet och det vältrar över på oss kommuner. Därför är det också regeringen som borde göra något åt den här situationen, säger hon.
Men på socialdepartementet vill ingen ta i frågan. Socialminister Göran Hägglund (KD) bollar frågan vidare till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) som i sin tur bollar vidare till barn- och äldreministern Maria Larsson (KD). Men Maria Larsson uppger via sin pressekreterare att hon inte är tillgänglig.
Inne på socialkontoret kommer det in ytterligare en barnfamilj. Civilekonomen Thomas Aabo suckar.
– Det är inte lätt att leva så här. Men det går. Bara man handlar billigt, säger han.
Man skulle kunna tro att det är mer ekonomiskt att laga sin egen mat, men den myten vill Thomas Aabo slå hål på.
– Jag har inte lagat mat på tre år. Det blir mycket billigare att köpa konserver. Den billigaste är Lidl:s köttfrikadeller. Men vissa dagar blir det att jag äter två bananer istället. Det är helt okej, bananen är den mest energirika frukten som finns, säger han.
Gå till toppen