Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sydafrika på kryckor

Ett handikapp är inget oöverstigligt hinder för den som vill göra en mer äventyrlig resa. Vi valde en safari i Sydafrika.

Visst kan man semestra utomlands även om man är rörelsehindrad. Det kräver bara lite mera fantasi och planering.
Min man, Jan, är vinskribent. När han drabbades av stroke blev det omöjligt att fortsätta resa till vindistrikt och trava runt i vingårdarna. Det ena benet vill inte riktigt hänga med och vänster arm är obrukbar.
För den som plötsligt blir handikappad förändras tillvaron drastiskt. Det tar också ett tag innan man orienterar sig i denna helt nya och okända verklighet. Men undan för undan upptäcker man att det fortfarande går att göra roliga saker, till exempel att resa.
Vi startade med kortare bilutflykter till Danmark och Tyskland tillsammans med familjen. Så började vi fundera på att resa någonstans på egen hand.
Vi insåg att de flesta städer tyvärr inte är lämpliga. Museer, historiska minnesmärken, stadspromenader och shopping är alltför krävande när man går med krycka och inte klarar av långpromenader, trappor, knaggliga trottoarer och trängsel.
Så vart skulle vi kunna åka?
En gråmulen vintermorgon såg vi annonsen. Lyxsafari i Sydafrika.
Det lät bra tyckte vi båda. Omväxling och äventyr, sol och värme.
Jag ringde resebyrån som erbjöd safarivistelsen och frågade om en handikappad person skulle klara av resan.
Inga problem, fick jag veta. En assistent skulle ställa upp med rullstol vid varje byte av flyg, en gratis service som makalöst nog finns på alla flygplatser inom EU och nästan världen över. Även ombord kan rörelsehindrade få hjälp.
Själva vistelsen skulle bli bekväm. Vi kunde få en bungalow nära huvudbyggnaden, poolen och andra faciliteter. Utflykterna gjordes med jeep, så inte heller det skulle möta några hinder.
Så vi bokade vår resa.
För den som är funktionshindrad är flyget ett utmärkt transportmedel och även medpassageraren får åka gräddfil. Avgångstider, gater och terminaler behöver man inte bekymra sig om. Rullstolen skjutsas runt av tjänstvilliga och trevliga assistenter som kan sin flygplats utan och innan. De ändlösa korridorerna förkortas ibland eftersom det finns genvägar. Har man tur får man åka bil.
Är väntetiden lång vet assistenten vilken som är den trevligaste restaurangen och där blir man parkerad tills det är dags för avgång. Köerna slussas man förbi. Ja, man känner sig som en verklig VIP.
Där planet inte dockar vid gaten körs rullstolen in i en sorts truck som också används för att ta ombord mat. En plattform hissas upp och dörren öppnas, sedan slussas man in genom köksavdelningen och vidare ut i planet.
Flygbolaget, som tog oss den långa resan från London till Johannesburg, hade också plockat bort stolen framför Jans plats så att han fick utrymme för sitt stela ben.
Sista etappen med inrikesflyg gick också galant och även vid den lilla flygplatsen i Hoedspruit väntade en rullstol.
När vi på skumpiga vägar nådde grinden till vår lodge dök det plötsligt upp ett nyfiket giraffhuvud ovanför trädkronorna. Vi var verkligen i Sydafrika, långt ute i bushen.
Nyati ligger i Great Kruger National Park i nordöstra delen av Sydafrika, nära gränsen till Moçambique. I detta område finns en mängd privata så kallade lodger och även den statsägda Krugerparken.
Vår veckolånga vistelse var lyckad på alla sätt.
Vi bodde i en bekväm och vackert inredd bungalow med utsikt över Olifants River och, i väster, de taggiga Drakensbergen. Utanför den bebyggda och inhägnade hotelldelen strövar vilda djur fritt på lodgens marker, som omfattar nästan tusen hektar. Vi serverades läckra måltider, goda sydafrikanska viner, togs omhand av en glad och tjänstvillig personal och stötte inte på några problem.
Det enda kruxet var att vi måste gå upp väldigt tidigt de gånger vi gjorde dagsutflykter. Men även det klarade vi av. Och vi kunde delta i alla aktiviter utom fotvandringarna i området.
Vid utflykterna fick Jan sitta framme vid chauffören, som också var utbildad guide. Han informerade om djur och växter och Jan fick med sina frågor veta mycket mer än vi som satt längre bak.
Vi gjorde flera utfärder inom lodgen och såg antiloper, giraffer, noshörningar, gnuer och en mängd andra djur på nära håll. Nyatis egna beväpnade rangers höll vakt när vi hade picknick eller njöt av en kvällsdrink vid någon utsiktplats.
Över en eftermiddagsöl på terrassen kunde vi se flodhästar, krokodiler och apor vid Olifants River och följa hur en hungrig elefant mejade ner träden på andra sidan floden.
Självfallet besökte vi Krugerparken vilket verkligen är en stor upplevelse. Vi såg ”the big five” (elefant, buffel, noshörning, lejon och leopard) och mängder av andra djur.
Den mest minnesvärda händelsen var närkontakten med en gepard. Hon hette Savannah och hörde hemma på en grannlodge. Man hade hittat henne som övergiven unge och nu var hon halvtam. Hon strövade omkring fritt, jagade med sina släktingar, men återvände hem när hon blev hungrig.
Vi träffade på henne ute i markerna. Savannah poserade snällt för kamerorna, men när Jan skulle ta en bild råkade han halka och hamnade öga mot öga med geparden. Kanske övervägde hon om han var ett lätt byte, men förmodligen var hon inte tillräckligt hungrig. Hon låg snällt kvar och spann när man klappade henne.
Nackdelen med vårt resmål var naturligtvis den långa flygtiden. Men sammantaget var vår safari dock mycket lyckad. Nu vet vi att flyg är ett enkelt sätt att resa på och att det finns resmål som passar oss.
Nästa långresa kanske går till Bali.

Fakta

147 olika däggdjur finns i Great Kruger National Park. Förutom ”The big five” bor också antiloper, apor och över 500 fågelarter på området.
Klimatet i nordöstra Sydafrika är subtropiskt. Den gröna årstiden räknas från november till mars, den torra årstiden, som är Sydafrikas vinter, infaller mellan april och november.
Varmaste månaden är december. Klimatet är behagligt året om, men vinternätterna kan vara kyliga.

Tips

Boendet

Nyati Safari Lodge öppnade för tolv år sedan i blygsam skala. Sedan dess har man byggt ut och kan nu ta emot femtio gäster.

Lodgen ägs av en dansk familj och ligger i naturreservatet Balule, en timmes bilfärd från själva Krugerparken.

De 100 anställda bor på området och det finns en egen skola för personalens barn.
Inom området finns bland annat restaurang, sällskapsrum, spaanläggning, flera pooler, en butik och vandringsleder.

Nyati har tillgång till läkare. Akutfall flygs till ett närbeläget välutrustat sjukhus utan kostnad.
Måltider, alla drycker och utfärder är inkluderade i priset.
Middagarna växlar mellan trerättersmenyer och grillbufféer.

Maten är internationell med afrikanska inslag. Här bjuds rikligt med fräscha grönsaker och tropiska frukter från närområdet och sydafrikanska viner ur den egna vinkällaren. Vid längre utflykter finns alltid gott om kalla drycker i bagaget och till lunch dukas det upp härliga picknickar.

Kontoret i Köpenhamn har telefon +45 70 26 04 07.
Vill du veta mer gå in på www.nyati.com.

Goda råd

Välj ett resmål där du kan bo på samma hotell under hela vistelsen.Resor som erbjuder guidade utflykter med bil eller buss är att föredra.Beställ resan i god tid.Kontakta resebyrå eller flygbolag och hotell och tala om vilka behov du har.Om du beställt assistans på flygplatsen bör du vara där i god tid.Ta reda på om det finns bra sjukhus och läkarvård på nära håll.Se till att du har en bra reseförsäkring.Packa hellre i få större resväskor än i många små.

Rörelsehinder

Sedan 2007 finns EU-rekommendationer för personers rättigheter vid flygresa.Flygbolag och flygplatser bör ge den assistans som resenären behöver och det innefattar bland annat personlig assistans och tillhandahållande av rullstolar.Medlemsstaterna är uppmanade att kontrollera att rekommendationerna efterlevs.I enlighet med rekommendationerna har seriösa flygbolag och flygplatser utvecklat policyer för att säkerställa att ingen resenär diskrimineras.Villkoret de flesta flygbolag ställer för detta är resenären informerar om de särskilda behoven senast två dygn före avresa och att man finns på flygplatsen och anmäler sig i god tid före avresan.

Gå till toppen