Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: Föräldrar har rätt till filosofisk och religiös påverkan enligt de mänskliga rättigheterna

Elisabeth Elgh blandar ihop två olika typer av omskärelse. Omskärelse av flickor är inte religiöst motiverad, utan enbart kulturell. Avsikten är att på olika sätt utöva kontroll över kvinnans sexualitet; hon ska inte vara lättillgänglig eller kunna njuta. Därför syr man ihop slidan, skär bort delar av underlivet som är som mest känsliga och aktiva under ett normalt samlag. Följderna blir katastrofala med plågsamma menstruationer, bristande lust, infektioner och svåra förlossningar och dödsfall. Det är uppenbar misshandel och därför förbjudet i Sverige.
Omskärelse av pojkar är religiöst motiverad. Enligt ett flertal stora amerikanska studier är medicinska komplikationer extremt ovanliga.
Elisabeth Elgh bortser från att föräldrar har rätt till filosofisk och religiös påverkan på sina barn, enligt de mänskliga rättigheterna. Hon utgår från ett muslimskt misslyckat utförande på en äldre pojke i Tyskland. Hon väljer att bortse från de medicinska fördelar manlig – rätt utförd – omskärelse har, både för män och kvinnor hälsomässigt, men även sexuellt.
Och om omskärelse av judiska pojkar som sker på åttonde dagen är misshandel – när en liten del av töjbar hud snabbt skärs bort – vad är då en abort?
Brith Aspenlind
adjunkt i historia, religion och geografi, Malmö
Gå till toppen