Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mats Skogkär: Ljuva livet på verket

Tillväxtverket är en statlig myndighet med uppdrag att hjälpa företag att starta, växa och utvecklas.
Det är en uppgift som verket tar på stort allvar.
Särskilt angelägen tycks myndigheten vara om att få det som brukar benämnas besöks- och upplevelsenäringarna att blomstra.
De senaste åren har Tillväxtverket genererat miljoner i intäkter åt denna bransch genom att bjuda sina anställda på slottsvistelser, storslagna middagar, spa-besök och diverse spännande och uppbyggliga aktiviteter.
Ger tillväxt?Bild: Arkivfoto: Leif R Jansson 2010
Enligt en genomgång av Dagens Nyheter har verket bara sedan 2010 bränt 7,5 miljoner kronor på interna seminarier och representation. Ytterligare 9 miljoner har satsats på intern utbildning och andra konferenser.
Och det är inga sunkiga krogar som gäller när verkets anställda slår sig lösa utan etablissemang med klass, som Grand Hôtel i Stockholm, där den årliga medarbetardagen avhölls i maj i år. Bara middagen på kvällen gick lös på närmare 430 000 kronor, eller 1 476 kronor per person.
Det är mer än dubbelt så mycket som middagen borde ha kostat enligt verkets egna riktlinjer för intern representation.
"Det här var faktiskt det billigaste alternativet", säger Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet till DN.
Statens kaka är liten men säker, hette det en gång i tiden.
Det var då det.
Idag sitter statligt anställda alls inte säkert. Å andra sidan har den lilla kakan – åtminstone på Tillväxtverket – ersatts av smakligare spis som halstrade pilgrimsmusslor, grillad oxfilé och profiteroles med nougatkräm.
Staten är inte direkt känd som världens bästa arbetsgivare och det är bra om myndigheter månar om sina anställda. Men det är trots allt skattemedel som verket handskas med, inte manna från himlen.
Man kan också fundera över vilken uppsikt ansvarigt departement, i det här fallet Näringsdepartementet, har över hur underlydande myndigheter hanterar sina pengar. Så sent som i fjor fick Tillväxtverket ett extraanslag på 6 miljoner kronor för att klara verksamheten.
Nu blir det "ännu mer videolänk" även om det inte är "lika bra som det fysiska mötet", säger GD Lugnet dystert.
Med tanke på omständigheterna lär få ögon tåras, i alla fall utanför verkets väggar.
Gå till toppen