Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skåningar skjuter i skuggan

London. Två skånska talanger gör OS-debut tillsammans idag.

Skeetskyttarna Stefan Nilsson och Marcus Svensson hoppas kunna göra sällskap hela vägen till final.

Stefan Nilsson och Marcus Svensson.Bild: Foto: Anders Wiklund och Janerik Henriksson
När Håkan Dahlby håller vad som med sportskytte- mått måste betecknas som hov för svenska medier – omringad av sju–åtta journalister – smyger Sydsvenskan ur ringen till en soffa några meter där-ifrån.
Där sitter två talangfulla OS-debutanter och samtalar med varandra. Liksom dubbeltrapskytten Dahlby är de skåningar, men de saknar den medievana och de klara åsikter som Dahlby skaffat sig under ett decennium av framgångar i OS, EM och världscup.
Men det innebär inte att trelleborgaren Stefan Nilsson och Saxtorpskytten Marcus Svensson, båda födda 1990 och 25 år yngre än Dahlby, håller särskilt låg profil när den olympiska skeettävlingen kommer på tal.
– Det är två dagar på fyra år och då ska allt stämma. Det gäller bara att ha lite flyt, sedan får man se hur långt det räcker, säger Stefan Nilsson.
– Jag vill ha dagar där jag skjuter bra, sedan hoppas jag att det räcker till final, fortsätter Marcus Svensson.
Herrarnas skeet avgörs över två dagar. Idag skjuts 75 skott, imorgon 50. Där-efter tar de sex främsta med sig poängen till finalen, där ytterligare 25 duvor ska träffas.
Det har talats en hel del om den olympiska skyttearenan på Royal Artillery Barracks, nätet som utgör fonden gör duvorna svåra att urskilja när det växlar mellan sol och moln – ungefär som det brukar vara i London.
– Det är svårt när det är blandad väderlek, men det är bara att tänka bort det. Det ska inte ha någon betydelse, säger Stefan Nilsson, som vet hur man lyckas på den omtalade arenan.
I april tog han sin första seger i världscupen i London, på samma plats. Att tro på en ny seger är kanske att sikta väl högt, men Stefan Nilsson känner i alla fall att han kommer till tävlingen i form.
– Jag har varit hemma och fått skyttet att stämma, så för min del känns det riktigt bra.
Vad var det som inte stämde?
– Jag hade fel tempo, nu har jag sänkt det.
Marcus Svensson råkade ut för samma sak – för högt tempo i skyttet. Inte för att han har blivit snabbare under säsongen, utan för att OS-anläggningen skjuter ut duvorna med lite lägre hastighet än vad skyttarna är vana vid.
– De här duvorna flyger lite långsammare än vanligt, helt enkelt, säger Marcus Svensson.

Stefan Nilsson

Född: 12 augusti 1990.
Bor: Trelleborg.
Klubb: Trelleborgs JSK.
Världsrankning: 6.
Kvalresultat: 123 poäng.
Meriter: En världscupseger 2012 (för-OS i London), EM-åtta 2011, ett guld, tre silver och ett brons i JEM.

Marcus Svensson

Född: 22 mars 1990.

Bor: Bälteberga/Helsingborg.

Klubb: Landskrona-Saxtorps JSK.

Världsrankning: 15.

Kvalresultat: 124 poäng.

Meriter: EM-femma 2011, två JVM-silver, ett JEM-brons. En sjundeplats i världscupen 2012.

Skeet. OS-debut för Stefan Nilsson och Marcus Svensson.

Gå till toppen