Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: Sverige på väg bli religionsfientligt

Sverige är på god väg att bli ett religionsfientligt land. Det visar sig nu senast i frågan om omskärelse av pojkar.

Jag betvivlar starkt att svenska myndighetsregler kan ändra på världsreligionerna. Det enda som ett sådant förfaringssätt uppnår är konfrontation, polarisering och ett intolerant klimat i Sverige och gentemot den majoritet av världens befolkning som de facto har en gudstro.

Det skriver John Karlsson, lärare i religionskunskap.

Sverige är på god väg att bli ett religionsfientligt land. Det visar sig nu senast i frågan om omskärelse av pojkar. Moderaten Elisabeth Elgh hakar på den tyska domstol som menar att det enbart rör sig om barnmisshandel, och vill ha ett förbud i Sverige, Aktuella frågor den 24 juli.
Manlig omskärelse är ett religiöst påbud som funnits i mer än tusen år i två av kristendomens systerreligioner. Det är också ett mindre kirurgiskt ingrepp som även utförs hos en stor del av den manliga kristna befolkningen i till exempel USA.
Många som är emot sedvänjan med manlig omskärelse menar att den istället för när pojkarna är små kan utföras när pojken blivit en man, vuxen, eftersom det då är en myndig person som på frivillig grund låter sig omskäras. Men i så fall är väl också barndopet – om inte misshandel – så åtminstone ett ingrepp på ett oskyldigt barn.
Debatten kring manlig omskärelse är utslag av en uppfattning som många människor har i dagens Sverige. För dem är religion ett pittoreskt inslag i samhället, som gärna får finnas, men bara inom icke-religösa ramar. Samma synsätt har gjort att det inte längre finns kosher- eller halalslaktare i Sverige. Och att människor inte kan tänka sig böneutrop från svenska minareter. Eller för den delen befinna sig i en kyrkobyggnad under en skolavslutning. Kvinnor i heltäckande slöja provocerar också dessa människor.
Däremot kan religionen ibland vara lite mysigt annorlunda, som när man i Sydsvenskan kan läsa om idrottare som antingen ska fasta eller inte eftersom ramadan och OS råkar sammanfalla, eller att de spännande sikherna får bära sin traditionella kniv under spelen.
Sverige håller på att bli alltmer religionsfientligt – oavsett om kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund försökt streta emot eller inte. Den pågående förändringen kan också ses som ett försök att skapa svenska varianter av de stora världsreligionerna.
Men jag betvivlar starkt att svenska myndighetsregler kan ändra på världsreligionerna. Det enda som ett sådant förfaringssätt uppnår är konfrontation, polarisering och ett intolerant klimat i Sverige och gentemot den majoritet av världens befolkning som de facto har en gudstro.
Den som är på jakt efter lite mer tolerans och religionsfrihet kan antingen åka till Danmark där både halalslaktare och yrkeskvinnor med designade firmaslöjor finns, eller resa i tiden till ett mer tolerant Sverige i början av 1900-talet. Runt 1930 fanns det i Lund till exempel ett flertal kosherslaktare – varav en i mitt kvarter.
John Karlsson
Måndag 30 juli 2012

Skribenten

John Karlsson är lärare i religionskunskap och bor i Lund
Gå till toppen