Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Häxjakt i rätten sänds på nätet

Uppvigling mot kristen tro och bristande respekt för ”statens andliga grundvalar” var viktiga åtalspunkter när rättegången mot gruppen Pussy Riot började i Moskva igår. Maxstraffet för en knapp minuts performance är sju års fängelse.

I februari, ett par veckor före ryska presidentvalet, hoppade Nadezjda Tolokonnikova, Jekaterina Samusevitj och Maria Alechina upp, sjöng om Putin och dansade framför altaret i Frälsarkatedralen i Moskva.
Reaktionen från kyrkans sida var först avvaktande, men snart satte de ryska världsliga myndigheterna in enorma resurser för att fånga in gruppen. Sedan mars har de tre suttit häktade, misstänkta för brottet ”huliganism”. Häktningstiden har förlängts i omgångar, senast med ytterligare sex månader, till januari 2013.
När rättegången inleddes igår hade den statliga nyhetsbyrån Rian ordnat en direkt videosändning på internet från rätten.
Åklagarsidans representant läste med mumlande röst upp det långa åtalet som slog fast att motivet för sångföreställningen i kyrkan hade varit ”hat mot den kristna tron” och att syftet hade varit att ”förringa statens andliga grundvalar”.
Därefter fick de åtalade svara kort på anklagelserna. Alla erkände att de hade varit i kyrkan och deltagit i aktionen, och därmed brutit mot kyrkans ordningsregler – men inte att de skulle ha gjort sig skyldiga till det hatbrott mot kristen tro som de anklagas för.
De förklarade att framträdandet var ett politiskt ställningstagande, en protest mot att den ortodoxa kyrkans överhuvud uppmanat de troende att rösta på Putin i presidentvalet och att inte delta i demonstrationer.
Nadezjda Tolokonnikova förklarade att det inte hade varit någons avsikt att såra troende kristnas känslor, vilket är den centrala punkten i åtalet.
– Vi har en respektfull inställning till kristen tro. Den här smutskastningskampanjen gör livet svårt för oss i fångenskap, andra på häktet tror på det som sägs på tv.
Jekaterina Samusevitj sade att hon aldrig hade känt något ”religiöst grundat hat” som de tre anklagas för att ha spridit, och att det överhuvudtaget inte fanns något religiöst motiv bakom gruppens föreställning.
– Åtalet tar ingen hänsyn till det politiska och konstnärliga innehållet, trots att det var det viktiga, sade Maria Alechina.
De tre försvarsadvokaterna avfärdade åtalet som en absurd, emotionell skrivelse utan giltigt juridiskt innehåll.
– Anklagelserna är uppenbart påhittade utifrån en politisk beställning, de är inte lagligt grundade, sade advokaten Violetta Volkova.
Efter de inledande timmarna avbröts nätsändningen från rättssalen.
Journalister som var närvarande i rättshuset kunde rapportera att vittnen fick frågor om hur åtsittande kläder medlemmarna i gruppen hade haft och exakt hur högt de hade lyft sina ben när de dansade i kyrkan.
Det är inte helt klart på vilken nivå i den ryska makthierarkin det ursprungliga beslutet om hårda tag mot Pussy Riot fattats, men det är uppenbart att åtalet som drar löjets skimmer över ryskt rättsväsende måste ha förankrats på högsta nivå.
Igår eftermiddag fick följande tolkning stor spridning på ryska twitterkonton: ”Putin försökte vrida tillbaka klockan till sovjettiden, men tog i för mycket och nu har vi hamnat på medeltiden.”
Maria Alechina, Jekaterina Samusevitj och Nadezjda Tolokonnikova fördes igår till Chamovnitjeskij-domstolen i centrala Moskva, ett par kilometer väster om Frälsarkatedralen.FOTO: Mikhail Metzel/AP
Gå till toppen