Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen svensk lagmedalj

Så nära var det svenska laget i fälttävlan en medalj. Nu blev det ytterligare en förhatlig fjärdeplats.
– Det är skit, vi har inte råd med det här, säger Niklas Lindbäck direkt efter sin hoppning.

Det hade man inte heller när det bara var Sara Algotsson Ostholt och Linda Algotsson som klarade hoppningen felfritt.
Och då räknades inte Lindas resultat med bland de tre bästa eftersom hon låg för långt efter.
Sverige var trea inför den avgörande hoppningen och förbundskaptenen Gunilla Fredriksson medger att man kände av pressen och hur man hemma i Sverige riktigt suktade efter medalj.
– I måndags blev det extra mycket press och en uppståndelse som vi i fälttävlan inte är vana vid, men det är vi glada för, säger hon även om hon så klart hade varit ännu gladare om laget tagit medalj.
Fyra ynka poäng var det upp till trean Nya Zeeland, medan Tyskland vann före Storbritannien.
– Fyra är den tuffaste platsen på ett OS och det var en bom och en sekund i stort sett. Det var snopet.
Mest snopet var det ändå att det var rutinerade Niklas Lindbäck och Mister Pooh som slarvade bort medaljen med två nedslag och tidsfel.
Det var en rejäl missräkning för det svenska laget som gick för medalj inne på hopparenan i Greenwich Park.
Trots kungligt stöd från prins Carl-Philip och prins Daniel ville det sig inte för Lindbäck, vars hoppning såg krampaktig ut redan från start.
– Han hade inte samma energi som vanligt, men det var ett stort energiuttag i går, säger Lindbäck som egentligen inte har fått någonting att stämma här i London.
Dressyren gick sämre än vanlig, i terrängen höll han på att stå på huvudet vid det sista hindret och banhoppningen igår var inte i närheten av det han kan prestera.
– Först hade han för lågt tempo och sedan red han på och då blev hästen flackare. Sedan hittade han tempot, men det går inte. Man måste ha en bra rytm hela tiden, säger Gunilla Fredriksson.
Var det nerverna?
– Det är ändå OS och det är sport. Då kommer det nerver in i det hela. Det var en ojämn ridning, men jag tror mer att han ville för mycket.
Även Sara Algotsson Ostholt berättar att hon var nervös inför hoppningen, men det märktes inte det minsta.
– Klart att jag var nervös, jag såg Linda och jag tänkte att kan hon och hennes häst kan väl dottern (Wega är dotter till Linda Algotssons häst La Fair) göra samma sak.
Och det gjorde de.
Sara och Wega gick felfria ut ur hoppningen och ledde den individuella tävlingen inför sista hoppningen där hon till slut hoppade hem silvret.
Förra OS slutade Sverige också fyra och målsättningen var att inte bli sämre.
– Det blev vi inte heller, vi slutade fyra där och vi slutade fyra här. Jag är stolt över mina lagkamrater, säger Sara Algotsson Ostholt.
Gå till toppen