Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Legend inom zombiefilm besöker Lund

En av de stora skräckfilmsregissörerna kommer till Lund i höst. Zombiefilmslegendaren George A Romero är årets hedersgäst på Fantastisk filmfestival.

George A Romero besöker Fantastisk filmfestival i höst.
– Det är helt fantastiskt, vi är jätteglada. Det finns några jättestora skräckfilmsregissörer och han är definitivt en av dem. Han har varit en drömgäst för oss länge, säger Johan Barrander, festivalchef.
Romero hade mestadels sysslat med reklamfilm fram till han slog igenom med lågbudgetfilmen ”Night of the Living Dead” 1968. Sen dess har han stått för regi och manus i flera stora skräckfilmer.
– Han är den moderna zombiefilmens gudfader, konstaterar Johan Barrander.
– Det är inte bara skräckfilmer, utan det finns också en tanke. Han är en av de första som la ett politiskt budskap i zombiefilmer. I ”Dawn of the Dead”, som utspelar sig på ett varuhus, finns det kritik mot konsumtionssamhället.
Redan i januari kunde filmfestivalen knyta till sig George A Romero.
– Vi hade tur, han var på en av våra systerfestivaler i Strasbourg i fjol. Sen hade vi hjälp av en brittisk skräckfilmsjournalist, Alan Jones, som känner honom personligen. Det handlar mycket om att schemat ska stämma, det är många filmfestivaler under den här tiden, berättar Johan Barrander.
Hur stort namn är Romero, jämfört med tidigare hedersgäster?
– Terry Gilliam har varit här förut, men det här är minst lika stort. Gilliam jobbar också inom den fantastiska genren men är inte en ikon på samma sätt. Det här är riktigt, riktigt stort, säger Johan Barrander.
Den amerikanske regissören kommer också att vara ordförande för juryn i den internationella tävlingen. Två av hans filmer kommer att visas under Fantastisk filmfestival som börjar den 20 september i Lund och pågår i tio dagar.

George A Romero

Från: USA
Född: 1940
Yrke: Filmregissör
Aktuell: Som hedersgäst och juryordförande på Fantastisk filmfestival i Lund den 20-29 september.
Filmer i urval: ”Night of the Living Dead” (1968), ”Dawn of the Dead” (1978), ”Creepshow” (1982), ”Day of the Dead” (1985), ”Creepshow 2” (1987), ”Land of the Dead” (2005), ”Diary of the Dead” (2007), ”Survival of the Dead” (2009).
Gå till toppen