Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skåningar missade skyttefinalen

Stefan Nilsson, Trelleborg, missade finalen i skeet.
Inte heller Marcus Svensson klarade en finalplats.

Stefan Nilsson och Marcus Svensson.Bild: Foto: Anders Wiklund och Janerik Henriksson
Trelleborgaren Stefan Nilsson kunde känna smaken av en finalplats under de tunga molnen som hängde över Royal Artillery Barracks på tisdagsmorgonen.
Men chansen till en kamp om medaljerna i skeetskytte försvann i en blandning av otur och orutin.
– Det blev lite diskussion med domarna. Det var en duva som kom ut en och en halv meter närmare än vanligt, så jag tyckte inte att det var så svårt att se att det var fel på den, sa Stefan Nilsson om händelsen som gjorde honom synbart irriterad.
– Egentligen ska man låta bli att skjuta i det läget, men det är svårt att ställa om hjärnan. Nu sköt jag och det räknades som en bom, även om jag fortfarande tycker att domaren hade fel.
Följden blev att den snart 22-årige trelleborgaren missade även nästa skott. Två bommar i rad hör verkligen inte till vanligheterna när världens bästa lerduveskyttar gör upp.
– Jag blev lite störd, erkände han. Fram till det var det egentligen en riktigt bra runda.
Före domardispyten hade Stefan Nilsson fortsatt där han slutade på måndagen, med lugnt och säkert skytte. Varje skott följdes av ett litet, ljusgrönt rökmoln när duvorna gick sönder.
– Det är klart att det känns lite bittert. Men jag är ändå nöjd med skyttet här, förutom första rundan i måndags. Jag klappade inte igenom och även om 118 poäng är långt ifrån ett superresultat så är det en bra lägstanivå.
Stefan Nilsson träffade 22 respektive 24 av 25 duvor i sina två serier på tisdagen och slutade delad tia. Därmed passerades han av sin jämnårige skånske kollega, Saxtorpsskytten Marcus Svensson. Han sköt 24 och 25 på tisdagen, slutade delad sjua på 119 poäng och var till slut bara en enda träff från särskjutning om en finalplats.
– Tråkig tavla, sa han med ett leende medan resultaten rullade på en skärm bakom honom.
– En sjundeplats är ju bra, men jag hade gärna varit i final. Det var det som var målet.
Efter första dagens skytte sa Marcus Svensson till Sydsvenskan att han kände sig stel och nervös under den första rundan. Då missade han tre skott i en serie som kostade honom en plats i finalen.
– På de fyra sista serierna sköt jag 97, så där finns inget att klaga på.
Samtidigt var han nöjd med OS-debuten. Huvudmålet för honom och Stefan Nilsson är OS i Rio de Janeiro om fyra år.
– Vi är på stark uppgång och jag hoppas att vi klarar oss bättre 2016. Då ska jag ha mer än 22 i första serien, sa Stefan Nilsson.
Framtiden ljus trots finalmiss
Skyttarnas förbundskapten Claes Johansson beklagade att det inte blev någon svensk finalplats, men var ändå full av beundran för Stefan Nilsson och Marcus Svensson.
– De är på det andra året i ett sexårsschema – och så är de så nära OS-final, sa förbundskaptenen om de skånska skeetskyttarna.
– Det är lite som att bygga lego, där OS här är en bit i bygget. Det som skiljer oss från final är erfarenhet, inget annat. En del av dem som gick till final har skjutit dåligt på träningarna, men kliver ändå fram när det är dags. Det är rutinen som gör det.
Resultatlistan gav stöd för Claes Johanssons resonemang. Amerikanen Vincent Hancock försvarade sitt guld från Peking genom att skjuta fullt i finalen och fick sällskap på prispallen av tvåan Anders Golding – som tog EM-silver redan 2004 och nu tog Danmarks första medalj i London – och 41-årige Nasser Al-Attiyah från Qatar som tog sin första medalj i sitt femte OS.
– Det är nästan nödvändigt att få göra ett OS innan man kan lyckas, ansåg Claes Johansson.
Therese Lundqvist föll i särskjutning om en finalplats i damernas skeet och på hemmaplan finns ännu en herrtalang, Niklas Ringborg.
– Vi har satt Sverige på lerduvekartan ordentligt och vi får beröm för det från andra länder. Nu ska det dras upp planer för de här talangerna till 2016, sa Claes Johansson.
Gå till toppen