Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fastan gör det goda godare

Varje högtid har sina speciella dofter och smaker. Så också ramadan. Med slipat luktsinne och vakna smaklökar hälsar vi på hos familjen Sheikh i Malmö – från gryning till skymning.

02:31
Det lyser ur ett enda köksfönster längs återvändsgatan i Jägersro villastad. Doften av nattfuktig trädgård blandas med mättat stekos som tränger ut genom den gläntade fönsterspringan. Vid spisen står Ejaz Sheikh och vänder ett fräsande ägg i stekpannan. Det är åt yngste sonen Usman som sitter uppkrupen vid köksbordets ena hörn.
– Han är hopplös, vill bara ha stekt ägg tillsammans med pakistanskt bröd, säger Ejaz.
– Ja, och jag tvingar i mig det, fast jag egentligen inte är hungrig. Jag brukar inte äta så mycket till frukost, säger Usman och ler urskuldande.

På köksbordet finns annars flera saker att välja på. Storebror Bobby tuggar på ett rostat vitt bröd. Mamma Farhat Sheikh slår sig ner och fyller en skål med müsli som hon dränker i standardmjölk. Inte heller hon är särskilt hungrig – senaste måltiden åt hon för fyra timmar sedan. Men hon vet att hon borde: om knappt en timme börjar det ljusna utanför fönstret och då är det stopp på ätandet och drickandet.
– Så det är bra med müsli. Det är nyttigt och ger kraft inför dagen, säger hon.
Ejaz Sheikh häller upp en kopp ångande pakistanskt te åt sig själv och bjuder också gästerna. Det är lent och mjölkigt, sött av sockerbit. Till detta blir det några färska dadlar som klistrar mot gommen.
– Profeten Muhammed har sagt att man ska äta sju dadlar på morgonen. Men det är knappt att man orkar så många, för de är ganska mättande.

När Ejaz kom till Sverige, i början av 1970-talet, var det svårt att hitta dadlar i butikerna. Han och vännerna fick ta båten till Köpenhamn för att få tag på de dyrbara frukterna. Ibland kastade tullarna misstänksamma blickar i bakluckan, i tron att de smugglade sprit.
Idag är det betydligt enklare. Dadlarna finns i närmaste mataffär. Och kunskapen om ramadan har blivit avsevärt större med åren.
– I början tänkte jag: Vad ska grannarna tro, när det lyser ur vårt fönster mitt i natten? Men numera är det inget konstigt – de flesta vet att vi muslimer fastar, säger Farhat Sheikh.
Enligt en lapp, uppsatt på kylskåpet, börjar dagen gry klockan 03.26. I god tid går familjemedlemmarna bort till badrummet för att borsta tänderna. De avslutar med att gurgla med fluorskölj. Med en kylig smak av clear mint i munnen fortsätter de sedan ut i sovrum respektive vardagsrum för att förrätta dagens första bön.
 
13:07
En svag förnimmelse av nattens måltid dröjer sig kvar i köket. Men disken är undanplockad och spis och diskbänk noggrant avtorkade.
Det har blivit några timmar sömn, men inte mycket. Ejaz Sheikh, som är egenföretagare inom taxibranschen, har redan hunnit med ett arbetspass under förmiddagen.
– ... och jag har svårt att ligga kvar när han går upp. Jag sover ytligt och kan till och med höra när katten smyger genom hallen, säger Farhat Sheikh.
Hon har just tvättat sig enligt alla regler: händerna upp till handleden, därefter sköljning av munnen och näsan tre gånger vardera och sedan ansiktet och fötterna. Det är viktigt att vara rituellt ren inför den kommande bönen.
Att däremot använda munspray, som en del fastande gör, är inte aktuellt.
– Profeten Muhammed säger att Gud tycker mer om en fastande person med dålig andedräkt, än en som inte fastar men luktar gott ur munnen, påpekar Ejaz Sheikh.
För en icketroende kan alla förhållningsregler kring fastan kanske uppfattas som kärva, på gränsen till svårtuggade.
– Men vi tänker faktiskt inte så. Vi tar det inte som en hård bestraffning, utan som ett fritt val. Och det handlar inte bara om magen och vad man stoppar i sig. Ögonen, tungan, öronen och tanken ska också räknas in, menar Ejaz.
De goda gärningarna förväntas dessutom ge en söt och behaglig eftersmak.
– Det blir nästa livs belöning. Det vi lever nu är ju bara tillfälligt – det eviga livet kommer efter döden, och det är detta man ska förbereda sig för.
 
18:15
Det har gått femton timmar sedan dygnets fasta inleddes. Shirin Sheikh, svärdotter i familjen, står vid diskbänken och skär gurka och tomat i kuber. På spisen puttrar en gryta med kyckling på svag värme. Kastrullen bredvid innehåller kebabspett i stark sås.
Farhat Sheikh gläntar på locken och släpper ut små mustiga dunster.
Men att smaka av maten kommer inte på fråga. Ännu återstår några timmars avhållsamhet.
– Fast jag brukar ändå aldrig provsmaka när jag lagar mat – jag vet redan hur mycket krydda som behövs. Det sitter i hjärnan, säger Farhat Sheikh.

Men vore det inte lockande att låta tänderna få fäste i en gurkbit eller låta en oliv maka sig över tungan? Ejaz Sheikh rycker lätt på axlarna.
– Egentligen händer inget om man smygäter. Men fastan är en sak mellan mig och honom där uppe, och honom kan man inte lura, säger han.
För övrigt är varken Farhat eller Ejaz särskilt hungriga, trots tomma magar.
– Man blir faktiskt ganska mätt av dofterna. Däremot är jag torr i munnen – men det kan bero på att jag pratat mycket, säger Farhat med ett leende.
Ejaz medger att han börjar bli lite matt och slö i huvudet. Han längtar efter en stor kopp te.
– Kaffe och te är det jag saknar mest under fastan, men man vänjer sig. Efter några dagar är kroppen omprogrammerad.
Men visst händer det att törsten och hungern tränger sig på.
– Häromdagen gick jag ut och klippte gräsmattan i värmen. Jag var lite dum och glömde hur ansträngande det var. Efteråt var jag trött och jättetorr i halsen. Men det är ju också ett av syftena med fastan – att bli påmind om hur det känns för människor som saknar mat och vatten.
 
21:26
Köksbordet är vackert dukat med vikta servetter och glas på fot. Gång på gång slängs otåliga blickar på mobilerna. Om några minuter bryts dagens fasta och ingen vill missa klockslaget.
Exakt på sekunden plockas de varma uppläggningsfaten fram ur ugnen och placeras på bordet. Det pyser från petflaskorna när mineralvattnet korkas upp och skickas runt.
– Min första dadel, säger Ejaz Sheikh, lägger ifrån sig en avlång kärna och stoppar genast en ny dadel i munnen.
Men det råder behärskad stämning runt bordet.
– Man ska inte kasta i sig allt på en gång, då får man ont i magen, förklarar Farhat Sheikh.
I stället följer en lite högtidlig stund av långsam och systematiskt njutning när smaklökarna bearbetar syrlig aubergineröra, sötsur tamarindsås, frisk fruktsallad och frasande friterade vårrullar.

Efter förrätterna hålls en kort bön. Därefter gör aromerna ytterligare framryckningar. Kardemummafrön sprider värme i munhålan. Röd chili bränner på läpparna och river i svalget. Sval yoghurtdryck smeker och tröstar. Gräddig glass med saftiga mangobitar glider mjukt ner i magsäcken. Och så en kopp pakistanskt te. Det som Ejaz längtat efter sedan tidigt i morse.
– När man har fastat under dagen kommer de riktiga smakerna fram när man äter, säger han.
Sonen Bobby Sheikh nickar.
– Ja, allt smakar rätt. Den som ätit och druckit under dagen kan nog inte förstå hur gott det är. Till och med vattnet smakar gott.

Ramadan

Den nionde månaden i den islamska månkalendern kallas ramadan. Den infaller i år mellan den 20 juli och 18 augusti. Under ramadan ska rättrogna muslimer avhålla sig från mat, dryck, sex och tobak under dygnets ljusa timmar. Barn, gravida, ammande, sjuka och människor på resa hör till dem som inte behöver fasta.
Gå till toppen