Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya glädjetårar

Han grät så det skvalade på Solvalla efter Elitloppet i våras. I går kväll grät Calle Wihlborg igen. Commander Crowe, som han äger merparten av, hade just vunnit Hugo Åbergs memorial.

Nya tårar för Calle Wihlborg, lycklig ägare efter en ny stortitel, är framme och gratulerar segerkusken. Skötaren Karoliina Oinonen visar upp stjärnhästen till publikens jubel.Bild: Foto: Lars Brundin.
– Jag är så lycklig att få vara med om detta på himmaplan! snörvlade Calle Wihlborg under publikens jubel.
Rörd kramade han tränaren, kusken, sin son och några till och la armen om Commander Crowes skötare Karoliina Oinonen, den som kanske känner hans häst allra bäst.
Då sjönk en apelsingul sol snabbt mot horisonten vid sidan om Turning Torso. Himlen blev rosa och en stor del av publiken hade varit sju-åtta timmar på banan. Väntetiden fördrev många med att spekulera över ett ovanligt öppet lopp om nu favoriten mot alla odds...
Men det gjorde han inte. Tvärtom. Han defilerade i mål med bomullstussarna kvar i öronen.

Årets upplaga av Hugo Åbergs memorial går inte till historien som ett spännande lopp, men som ett fantastiskt: Flera hundra meter i tredjespår blev ett andraspår innan Commander Crowe kunde överta ledningen och – drog ifrån.
Tiden, det nya svenska rekordet 1.08,8, har ingen annan Åbergvinnare varit i närheten av.

Sedan 1970 har just detta varit en av Jägersros stora festdagar. I premiärloppet, som Malmös hästälskande storbyggmästare Hugo Åberg instiftat, vann Brogan 25 000. I går överräckte Åberg-ättlingar en miljon till Commander Crowes ägare.
– Hästens bästa lopp någonsin. Det han gjorde i dag var fantastiskt. För mig är han den bästa hästen i världen, sa kusken Christoph Martens.
Vid det laget var Commander Crowe på väg att tappa tålamodet med ceremonier, lovord, fotoblixtar och vankande utanför vinnarcirkeln.
– Han vet att han är en stjärna, men har också lite dålig självkänsla. Han blir lätt orolig och kan hetsa upp sig. Så det gäller för mig att vara lugn för att hålla honom lugn, förklarade Karoliina Oinonen på stallbacken utanför gäststall nummer 1 medan hennes häst vaksamt kollade in allt som hände omkring honom.
Hon arbetade redan hos tränare Fabrice Souloy när Commander Crowe kom till Frankrike för ett par år sedan och hon fick hand om honom.
– Någon kelen häst är han inte, men han är snäll mot den som är snäll mot honom. Det tog ett år innan han riktigt litade på mig, men nu känner vi varandra väl, säger Karoliina Oinonen och smeker Commander Crowe över mulen.
– Jag älskar mitt jobb och jag älskar honom väldigt mycket!

2012 års Åbergs Memorial i siffror

1
sto:
Tamla Celeber.
kvinnlig tränare: Malin Löfgren, Sanity.
manlig skötare: Michel Morant, Quaker Jet.
2
valacker: Commander Crowe och Sanity.
fuxar: Caballion och Commander Crowe.
 
5
Solvallahästar: Oracle, Tamla celeber, Caballion, Orecchietti, Sanity.
 
105
år: Jägersro, landets äldsta bana, invigdes 1907.
Gå till toppen