Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svalt – men inte avklätt

Svetten rinner under jobbskjortan och du vill helst av allt hoppa i ett par shorts. Men satsa hellre på svala material än på att visa hud på sommaren om klädkoden är strikt, tipsar stilrådgivaren.

Blus – helt okej på kontoret. Foto: Malmö Fashion CollegeBild: Malmö Fashion College
– Kvinnor kan använda lite silkigare, lätta blusar och tunna skjortor. En snygg kjol med hög midja och en instoppad sval blus är välklätt och ser ”business” ut även i värmen, säger Jenny Ragnwaldh, som jobbar som personlig stylist.
För den som vanligtvis har hård klädkod på kontoret kan sommarhettan ställa till det i valet av jobbklädsel.
Att bära svart kostym är oftast inte nödvändigt, menar Ragnwaldh, som tipsar alla män med jobb som kräver lite striktare klädsel att skaffa en linnekostym.
– En välsittande, mörkblå linnekostym är otroligt användbar. Den är väldigt skön i värmen och himla snygg på de flesta.
Shorts och sandaler på män är i princip aldrig okej på ett kontor, tycker Ragnwaldh. Även sandaler på kvinnor bör vara lite mer täckande och inte visa tårna. Däremot kan shorts i en mer skräddad variant fungera för kvinnor. Kjolar på jobbet bör hålla sig strax över knäna, inte kortare.
– För kort kjol ser inte professionellt ut. Dessutom ser kjolen alltid kortare ut när man sitter eller böjer sig ned, säger Ragnwaldh.

Stiltips på jobbet i sommar

Byt ut de mörka kavajerna och koftorna mot ljusa och svalare varianter. Sidenblusar är sköna i sommarhettan.
Undvik ullkvalitet på kavajer, även ullblandningar. Om du tycker att linne blir för skrynkligt, välj bomull.
Kvinnor har nytta av en fin sommarkavaj.
Tänk på accessoarerna om du inte vill se för tråkig ut i enklare sommarkläder – lägg till en sval scarf och färgglada smycken.
Skippa helt de slitna, ljusblå jeansen – året om.
Källa: Jenny Ragnwaldh, personlig stylist (TT)
Gå till toppen